Vesti > Svet

Đavolja posla u BOŽIJOJ KUĆI? Papa raspustio rukovodstvo DOBROTVORNE ORGANIZACIJE KARITAS

Među raspuštenim rukovodiocima je i kardinal Luis Antonio Tagle, koga mnogi smatraju kandidatom za budućeg papu

Izvor: K1info/Tanjug

23/11/2022 > 07:46

podeli vest:

Đavolja posla u BOŽIJOJ KUĆI? Papa raspustio rukovodstvo DOBROTVORNE ORGANIZACIJE KARITAS
Foto: Tanjug/AP


Papa Franja otpustio je kompletno rukovodstvo svetske dobrotvorne organizacije Rimokatoličke crkve Karitas (Caritas Internationalis) posle optužbi za maltretiranje i ponižavanje zaposlenih.

Među raspuštenim rukovodiocima je i kardinal Luis Antonio Tagle, koga mnogi smatraju kandidatom za budućeg papu i koji je nominalno bio predsednik Karitasa, ali nije bio uključen u svakodnevne operacije.

Foto: Tanjug/AP

 

Odluka o raspuštanju rukovodstva objavljena je u papskom dekretu koji je objavila vatikanska služba za štampu.

U odvojenom saopštenju vatikanskog odeljenja za razvoj, koje nadgleda CI, kaže se da su nakon superivizije, koju je izvršio eksterni menadžment i tim psiholoških stručnjaka, otkrivene slabosti i loše prakse u vođenja kompanije.

"Nisu se pojavili nikakvi dokazi o lošem finansijskom upravljanju ili seksualno neprikladnom ponašanju, ali su uočeni neki drugi problemi", navodi se u saopštenju.

Kako navode, uočene su nepravilnosti u upravljanju ljudskim resursima, kao i nepoštovanje procedura, koje su ozbiljno narušile timski duh i moral osoblja.

Foto: Tanjug/AP

 

Dodaju da, iako su finansijska pitanja dobro rešena, upravljačke norme i procedure moraju biti poboljšane.

Sadašnji i bivši zaposleni posvedočili su Reutersu o slučajevima verbalnog zlostavljanja, favorizovanja i opšteg lošeg upravljanja ljudskim resursima koji su doveli do odlaska određenog broja osoblja.

Caritas Internationalis ima sedište u Vatikanu i okuplja 162 katoličke organizacije za pomoć, razvoj i socijalne usluge koje rade u više od 200 zemalja.

 

 

 

Ostavite komentar