Vesti > Svet

TEŠKA ZIMA čeka Nemačku, SIROMAŠNI I STARI grejaće se u halama

Već uspostavljeni krizni štabovi u gradovima širom Nemačke

Autor: Tanjug

10/07/2022 > 15:41

podeli vest:

TEŠKA ZIMA čeka Nemačku, SIROMAŠNI I STARI grejaće se u halama
Foto: Pixabay.com


U Nemačkoj raste strah od zime zbog izostanka isporuka ruskog gasa, posebno zbog neizvesnosti da li će, nakon obustave isporuka zbog remonta preko gasovoda Severni tok 1, Rusija ponovo izvoziti gas.

Sve više nemačkih gradova je uspostavilo krizne štabove i razvija planove za vanredne situacije koji, između ostalog, predviđaju i uspostavljanje hala u kojima bi građani ne mogu više plaćaju grejanje, mogli da se greju.

- Pripremamo se za jesen i zimu na sva moguća scenarija - rekla je Juta Štajnruk, gradonačelnica Ludvigshafena, grada u kojem je za centralnu halu za grejanje građana predviđena dvorana koja je korišćena za izložbe, sportska takmičenja i slično, a tokom pandemije bila je preuređena u centar za vakcinaciju. Ako bude potrebno, postaće hala za grejanje svima koji nemaju para da plaćaju grejanje svojih domova.

I gradovi Nojštat, Frankental i Landau planiraju takva "kolektivna grejanja". Pored toga, ovi gradovi planiraju štednju energije isključenjem osvetljenja u javnim zgradama ili noću, čak i isključenjem semafora.

U Dizeldrofu vlasti su najavile da će na jesen i zimu smanjiti grejanje, a tokom leta će apelovati na stanovništvo da koriste manje klima uređaje. U Rendsburgu je, zbog mogućih problema sa strujom, već otkazano klizalište na božićnoj pijaci.

Ostavite komentar