Vesti > Svet

Ovako je izgledao SCENARIO ZABRANE uvoza ruske nafte u Srbiju: Pored Hrvatske, učestvovale JOŠ DVE ZEMLJE

Hrvatska je stopirala Srbiji uvoz ruske nafte preko JANAFA na sastanku vrha Evropske unije, a u tome sudelovale Letonja i Poljska

Izvor: K1info/Direktno.rs

15/10/2022 > 10:02

podeli vest:

Ovako je izgledao SCENARIO ZABRANE uvoza ruske nafte u Srbiju: Pored Hrvatske, učestvovale JOŠ DVE ZEMLJE
Foto: Pixabay.com


U Praškom dvorcu u Češkoj, predstavnici 27 zemalja članica EU su 6. oktobra odlučivali o osmom paketu sankcija Rusiji, ovoga puta usmerenih na ograničavanje cene nafte koju Rusija izvozi u treće zemlje van EU.

Sve je to bilo za očekivati, dugo se znalo da će ove mere uslediti, kao i da će Zapadni Balkan biti izuzet iz ovog paketa oko JANAF-a. Ali, iznenađenje je usledilo kada je Beograd ostao u paketu sankcija, što je inicirala Hrvatska na čelu sa premijerom te zemlje Andrejem Plenkovićem.

Diplomatski izvor otkriva da su u ovom scenariju još učestvovale Letonija i Poljska.

Nije teško zaključiti da je ovaj potez još jedan od načina kojim EU pokušava da se izvrši pritisak i privoli Beograd da se uskladi sa spoljnom politikom EU i uvede sankcije Moskvi.

Srbija nije politički neutralna, na putu je ka EU, ali održava vojnu neutralnost. U UN je do sada šest puta glasala protiv interesa Kremlja, a poslednji put se to desilo pre dva dana, našla se među 143 glasa kojim je odobrena rezolucija kojom se Rusiji poručuje da je aneksija četiri ukrajinske teritorije nezakonita i nevažeća.

 

 

 

Ostavite komentar