Vesti > Svet

Oglasila se udovica Navaljnog o POTERNICI, pa pošteno OPLELA po PUTINU: Njegovo mesto je u ZATVORU

Navaljni je služio 19 godina zbog optužbi za ekstremizam za koje se smatralo da su politički motivisane

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: Mina Duduković

10/07/2024 > 09:39

podeli vest:

Oglasila se udovica Navaljnog o POTERNICI, pa pošteno OPLELA po PUTINU: Njegovo mesto je u ZATVORU
Foto: Tanjug/AP Photo/Kai Pfaffenbach/Pool Photo


Sud u Moskvi izdao je nalog za hapšenje Julije Navaljne, udovice ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog zbog optužbi za ekstremizam, javljaju državni mediji, a sada se ona oglasila na društvenoj mreži Iks.

- Kada pišete o ovome, nemojte zaboraviti da napišete glavnu stvar: Vladimir Putin je ubica i ratni zločinac. Njegovo mesto je u zatvoru, i to ne negde u Hagu, u udobnoj ćeliji sa televizorom, već u Rusiji – u istoj koloniji i istoj ćeliji od dva sa tri metra u kojoj je ubio Alekseja - oglasila se Julija Navaljna na društvenoj mreži Iks, bivšem Tviteru, na vest da je sud izdao nalog za njeno hapšenje, prenosi BBC.

Optužbe koje su podignute protiv Julije Navaljni, koja živi van Rusije, u odsustvu odnose se na njeno navodno "učešće u ekstremističkom društvu", prenela je agencija Tass.

Navaljni je bio najznačajniji ruski opozicioni lider u protekloj deceniji. Umro je u februaru u zatvoru Arktičkog kruga. Ruske vlasti su rekle da je umro prirodnom smrću, ali je njegova udovica rekla da je Navaljnog "mučio", kao i da  "izgladnjivao, a kasnije i ubio" ruski predsednik Vladimir Putin.

Navaljni je služio 19 godina zbog optužbi za ekstremizam za koje se smatralo da su politički motivisane.

Foto: Tanjug/AP Photo/Kai Pfaffenbach/Pool Photo

 

Moskovski sud je presudio da se Juliji, koja je obećala da će nastaviti posao svog supruga, treba odrediti pritvor. Odluka znači da će se suočiti sa hapšenjem ako kroči u Rusiju.

Optužbe bi mogle biti povezane sa presudom moskovskog suda iz juna 2021. godine kojom su tri organizacije povezane sa Navaljnim zabranjene, nazivajući ih "ekstremistima".

Ovog meseca je izabrana za predsedavajućeg Fondacije za ljudska prava sa sedištem u SAD – neprofitne organizacije koja radi na promociji i zaštiti ljudskih prava širom sveta. Tom prilikom je rekla da će iskoristiti svoju ulogu da pojača borbu koju je njen muž vodio protiv Putina.

Ostavite komentar