Vesti > Svet

Detalji KRVAVOG NAPADA na Kijev! Nisu gađali samo dečije bolnice, evo šta je još bila META

Analiza video ukazuje na veliku verovatnoću da je dečja bolnica direktno pogođena, a ne da je pretrpela štetu zbog presretnutog projektila

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

09/07/2024 > 15:29

podeli vest:

Detalji KRVAVOG NAPADA na Kijev! Nisu gađali samo dečije bolnice, evo šta je još bila META
Foto: Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda


Tokom velikog vazdušnog napada juče, 8. jula, kada je pogođena i dečija bolnica u ukrajinskoj prestonici, čak pet ruskih projektila pogodilo je fabriku municije Artem u Kijevu.

Julian Repke, novinar i vojni ekspert nemačkog Bilda, analizirao je snimke ruskog raketnog napada na Kijev, koji su objavljeni na društvenim mrežama.

Ova vojna fabrika nalazi se preko puta stanice metroa Lukjanovskaja. Prema pisanju ukrajinske Strane, u toj zemlji i dalje nije zvanično saopšteno da je fabrika pogođena.

- Nisu samo dve bolnice bile napadnute juče. Na snimcima se vidi kako je pet (!) ruskih krstarećih raketa pogodilo fabriku municije "Artem" u glavnom gradu Ukrajine. Kao što sam se pribojavao, PVO odbrana Kijeva je na izmaku - napisao je Repke na društvenoj mreži X.

Najgušću PVO barijeru iznad prestonice probili su Rusi sa relativno malim brojem projektila, piše ukrajinski portal.

- Na osnovu ovoga može se pretpostaviti da, uprkos pošiljkama zapadnog naoružanja, koje stižu više od godinu dana, PVO još uvek nije dovoljna da pouzdano pokrije čak ni glavni grad. To znači da se postavlja pitanje o zaštiti drugih objekata van Kijeva - piše Strana.

Zašto je Artem važan za Ukrajinu?

Državno akcionarsko društvo Artem deo je odbrambenog državnog koncerna Ukroboronprom.

Kako piše na zvaničnom sajtu grada Kijeva, fabrika Artem je već bila meta ruskih napada, i važna je zato što se u njoj proizvode vođene rakete vazduh-vazduh, automatizovani kompleksi za obuku i održavanje navođenog naoružanja, protivtenkovske rakete, kao i uređaji i oprema za avione.

U novembru 2017. fabrika je počela da prilagođava proizvodnu liniju za kućišta raketa za višecevni raketni bacač Vilha. Preduzeće je takođe počelo proizvodnju delova za artiljerijske granate kalibra 152 mm.

Šefica Misije Ujedinjenih Nacija za praćenje ljudskih prava Danijela Bel izjavila je danas da je napad na dečiju bolnicu "Okmatdit" u Kijevu verovatno izazvan direktnim pogotkom ruskog projektila.

- Analiza video snimaka i procena napravljena na mestu incidenta ukazuje na veliku verovatnoću da je dečja bolnica direktno pogođena, a ne da je pretrpela štetu zbog presretnutog projektila - rekla je Bel, a prenosi Rojters.

Ona je dodala da njen tim, koji je juče posetio lokaciju, nije mogao da donese konačnu odluku, ali da izgleda da je raketu lansirala Rusija.

U jučerašnjim ruskim raketnim napadima na Ukrajinu, ubijena je najmanje 41 osoba, dok je ranjeno 149, saopštile su ukrajinske vlasti, navodeći da je pogođena najveća pedijatrijska ustanova u Ukrajini.

 

Ostavite komentar