Vesti > Svet

Asanž IZAŠAO IZ ZATVORA! Postigao sporazum sa VAŠINGTONOM, evo šta sad sledi (VIDEO)

Asanž bi trebalo da bude osuđen na saslušanju na ostrvu Sajpan u sredu u 9 sati po lokalnom vremenu

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

25/06/2024 > 08:23

podeli vest:

Asanž IZAŠAO IZ ZATVORA! Postigao sporazum sa VAŠINGTONOM, evo šta sad sledi (VIDEO)
Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File


Vikiliks je saopštio da je njegov osnivač Džulijan Asanž (52) napustio britanski zatvor i odleteo iz Velike Britanije, nakon što su tužioci u SAD izjavili da bi on trebalo ove sedmice da prizna krivicu za kršenje američkog zakona o špijunaži, u sporazumu koji bi mogao da mu omogući da se vrati kući u Australiju.

Američki tužioci naveli su u sudskim dokumentima da je Asanž pristao da prizna krivicu po jednoj tački optužnice za zaveru radi pribavljanja i obelodanjivanja poverljivih dokumenata američke nacionalne odbrane, prema podnescima američkog Okružnog suda za Severna Marijanska ostrva, preneo je Rojters.

Asanž bi trebalo da bude osuđen na saslušanju na ostrvu Sajpan u sredu u 9 sati po lokalnom vremenu. 

Verovatno će mu biti pripisano vreme koje je već odslužio i neće dobiti novu zatvorsku kaznu, navodi Rojters.

Vikiliks je 2010. objavio stotine hiljada poverljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Vašingtona u Avganistanu i Iraku, što je najveći bezbednosni incident te vrste u američkoj vojnoj istoriji, uz niz diplomatskih depeša.

Asanž je optužen za vreme administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa zbog masovnog objavljivanja tajnih američkih dokumenata, koje je procurila Čelsi Mening, bivša analitičarka američke vojne obaveštajne službe koja je takođe krivično gonjena po Zakonu o špijunaži.

U više od 700.000 dokumenata bilo je diplomatskih depeša i izveštaja sa bojnog polja, kao što je video snimak iz 2007. na kojem je američki helikopter Apač pucao na osumnjičene pobunjenike u Iraku, i ubio desetak ljudi, uključujući dvoje novinara Rojtersa. Taj video je objavljen 2010.

Podsetimo, američke vlasti su tražile Asanža zbog optužbi za špijunažu u vezi sa objavljivanjem stotina hiljada osetljivih vojnih i vladinih dokumenata koje je dostavila bivša analitičarka vojne obaveštajne službe Čelsi Mening 2010. i 2011. godine.

Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File

 

SAD su optužile Asanža da je ugrozio živote poverljivih izvora objavljivanjem nefiltriranih informacija i godinama su tražili njegovo izručenje.

On se suočio sa 18 optužbi za svoju navodnu ulogu u tom slučaju i suočio se sa maksimalnom zatvorskom kaznom do 175 godina. Britanske vlasti su tražile uveravanja od SAD da on neće dobiti smrtnu kaznu.

Iz Taunsvila, u istočnom Kvinslendu, Asanž je pokrenuo Vikiliks 2006. godine kao onlajn platformu na kojoj bi se obljavljivao anonimno dostavljeni materijal, uključujući operativni priručnik američke vojske za logor u zalivu Gvantanamo i interne dokumente Sajentološke crkve.

Foto: Shutterstock

 

Godine 2010. Vikiliks je privukao globalnu pažnju kada je objavio video na kojem je navodno prikazan smrtonosni američki helikopterski napad u Iraku 2007. godine.

Ubrzo nakon toga, Vikiliks je objavio hiljade poverljivih američkih vojnih dokumenata koji se odnose na ratove u Iraku i Avganistanu, kao i niz diplomatskih depeša.

Asanž je ranije za CNN opisao dokumente kao "ubedljive dokaze o ratnim zločinima" koje su počinile koalicije predvođene SAD i snage iračke vlade.

 

Ostavite komentar