Vesti > Svet

Radije na ALJASKU, nego u RAT: Dvojica Rusa ČAMCEM STIGLI DO AMERIKE kako bi izbegli MOBILIZACIJU

Oni su pronađeni su u blizini ostrva Sent Lorens na Aljasci, oko 64 km od ruske obale

Izvor: K1info/Tanjug

07/10/2022 > 09:02

podeli vest:

Radije na ALJASKU, nego u RAT: Dvojica Rusa ČAMCEM STIGLI DO AMERIKE kako bi izbegli MOBILIZACIJU
Foto: Pixabay.com


Dvojica Rusa koji navodno beže od vojne mobilizacije zatražili su azil u SAD nakon što su čamcem stigli na Aljasku, saopštile su američke vlasti.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prošlog meseca proglasio delimičnu vojnu mobilizaciju zbog rata u Ukrajini, a Rojters navodi da je desetine hiljada muškaraca pobeglo iz Rusije je u inostranstvo kako bi izbegli da budu mobilisani.

Kancelarija američke senatorke Lize Murkovski, koja predstavlja Aljasku, saopštila je da dvojica Rusa tvrde da traže azil, kako bi izbegli obaveznu vojnu službu.

Oni su pronađeni su u blizini ostrva Sent Lorens na Aljasci, oko 64 km od ruske obale.

- Ne očekujemo kontinuirani dolazak pojedinaca ili grupe pojedinaca. Nemamo naznaka da će se to dogoditi, tako da bi ovo moglo biti jednokratno - rekao je guverner.

 

 

Ministarstvo državne bezbednosti SAD potvrdilo je da su dve osobe stigle u utorak.

- Osobe su prevezene na ispitivanje, koja uključuje proces provere, a potom su obrađeni u skladu s važećim američkim imigracionim zakonima - rekao je portparol ministarstva.

Ambasada Rusije u Vašingtonu je saopštila da je upoznata sa slučajem privođenja dva ruska državljana na Aljasci i da planira da uskoro obavi telefonski razgovor sa dvojicom građana i pruži im neophodnu pomoć, prenosi TASS.

 

 

 

Ostavite komentar