Vesti > Svet

VELIKI RAZGOVORI SVETSKIH LIDERA u Pjongjangu! Priredili gala koncert u čast PUTINA, a evo o čemu se razgovara (FOTO)

Putin je poslednji put posetio Severnu Koreju 2000. godine

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

19/06/2024 > 07:37

podeli vest:

VELIKI RAZGOVORI SVETSKIH LIDERA u Pjongjangu! Priredili gala koncert u čast PUTINA, a evo o čemu se razgovara (FOTO)
Foto: Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP


Ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un počeli su danas razgovore u Pjongjangu u sastavu delegacija Rusije i Severne Koreje.

Sa ruske strane, između ostalih, učestvuju ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prvi potpredsednik vlade Denis Manturov, potpredsednik vlade Aleksandar Novak i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenela je agencija RIA Novosti.

Na korejskoj strani u razgovorima učestvuju i ministar spoljnih poslova Čoi Song Hi, zamenik predsednika Centralnog vojnog komiteta Radničke partije Severne Koreje Park Čong Čon, kao i zamenik ministra spoljnih poslova Im Čong Il.

Foto: Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Putin i Kim će razgovarati o međunarodnoj agendi, bezbednosnim pitanjima, saradnji u oblasti privrede, energetike, transporta i poljoprivrede. Program posete obuhvata i gala koncert u čast Putinove posete, državni prijem i polaganje venca na Spomenik oslobođenja koji je posvećen vojnicima Crvene armije koji su oslobodili Koreju tokom Drugog svetskog rata.

Pripremljen novi temeljni dokument 

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na početku današnjih razgovora sa severnokorejskim liderom Kim Džong-unom u Pjongjangu rekao da je pripremljen novi temeljni dokument koji će činiti osnovu odnosa Rusije i Severne Koreje za dugi niz godina. 

Korejski lider je otvarajući pregovore sa ruskim predsednikom istakao ulogu Rusije u, kako je navedeno, održavanju strateške ravnoteže u svetu i izrazio punu podršku u "sprovođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini".

 

- Vlada Demokratske Narodne Republike Koreje ceni važnu misiju i ulogu snažne Ruske Federacije u održavanju strateške stabilnosti i ravnoteže u svetu, a takođe izražava punu podršku i solidarnost s ruskom vladom, vojskom i narodom u sprovođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini za zaštitu suvereniteta, bezbednosnih interesa, kao i teritorijalnog integriteta - naglasio je Kim Džong Un.

Putin je poslednji put posetio Severnu Koreju 2000. godine. Kim je posetio Rusiju od 12. do 17. septembra kada je pozvao Putina da poseti Pjongjang.

Ostavite komentar