Vesti > Svet

Orban ponovio ČVRST STAV! Budimpešta neće slati VOJNIKE da ratuju u Ukrajini: Mi MAĐARI moramo da ostanemo izvan RATA

Mađarska ne može da podrži Holanđanina Marka Rutea za novog generalnog sekretara Alijanse kada u oktobru ode Jens Stoltenberg

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

06/06/2024 > 13:47

podeli vest:

Orban ponovio ČVRST STAV! Budimpešta neće slati VOJNIKE da ratuju u Ukrajini: Mi MAĐARI moramo da ostanemo izvan RATA
Foto: Instagram printscreen/buducnostsrbijeav


Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da Budimpešta neće slati svoje vojnike u slučaju potencijalnog uključenja NATO u rat u Ukrajini.

- Ukrajinci misle da što više zemalja uključe u rat protiv Rusa, imaju veće šanse za pobedu, zato traže mešanje Evropske unije, čak i celog sveta, u rat. Sa ukrajinske tačke gledišta, ekskalacija rata je logična. Mi Mađari, međutim, znamo da moramo da ostanemo izvan rata, jer bi ulazak u rat bio suprotan mađarskim nacionalnim interesima - rekao je Orban novinarima, preneo je Mađar nezmet.

On je dodao da Mađarska ne može da podrži Holanđanina Marka Rutea za novog generalnog sekretara Alijanse kada u oktobru ode Jens Stoltenberg, jer, kako je rekao, "zastupa stav da sve NATO članice moraju da se posvete učestvovanju u vojnim akcijama van teritorija Alijanse".

- Želeli bismo da zaključimo svaku raspravu sa budućim sekretarom da Mađarska neće učestvovati u vojnim operacijama NATO protiv Rusa u Ukrajini, bez obzira na to što smo član NATO - rekao je Orban.

 

Ostavite komentar