Vesti > Svet

ZEMLJOTRES u Britaniji - Boris Džonson PODNEO OSTAVKU

Britanski premijer odlazi sa stranačke funkcije, na čelu Britanije ostaje do jeseni

Autor: Tanjug

07/07/2022 > 13:44

podeli vest:

ZEMLJOTRES u Britaniji - Boris Džonson PODNEO OSTAVKU
Foto: Tanjug/AP/Christopher Furlong/Pool via AP


Britanski premijer Boris DŽonson saopštio je danas da podnosi ostavku na mesto lidera Konzervativne stranke nakon talasa ostavki ministara i visokih funkcionera britanske vlade. Džonson će na mestu premijera ostati do izbora novog lidera Konzervativne partije

- Jasno je da sada postoji volja parlamentarne Konzervativne stranke o novom lideru te partije, a samim tim i novom premijeru - rekao je DŽonson, preneli su britanski mediji.

On je kazao da se složio sa Grejemom Brejdlijem, šefom posleničke grupe torijevaca, da proces izbora novog lidera treba da počne sada, a vremenki rok će biti objavljen sledeće nedelje.

- Zato želim da kažem milionima ljudi koji su glasali za nas 2019. godine, mnogi od njih su prvi put glasali za konzervativce. Hvala vam na tom neverovatnom mandatu. Najveća konzervativna većina od 1987. godine - dodao je Džonson.

Nakon formalnog potvrđivanja odluke o podnošenju ostavke, uobičajeno je da izbor novog lidera traje oko mesec i po dana jer, posle isticanja kandidatura i programa, broj kandidata mora biti sveden na samo dva kako bi se članstvo pismima izjašnjavalo o novom predsedniku stranke.

Foto: Tanjug/AP/Christopher Furlong/Pool via AP

 

Kandidaturu za lidera može da istakne svako ko uživa podršku osam poslanika. Poslanici broj kandidata svode na dva glasanjem u dva kruga. DŽonson je rekao da će pružiti podršku svom nasledniku i da je imenovao kabinet koji će služiti do izbora nove vlade. On je kazao da iako se stvari ponekad čine mračnim, naša zajednička budućnost je zlatna.

Britanski premijer je razgovarao sa britanskom kraljicom Elizabetom II uoči predstojeće objave o svom planu ostavke, izjavila zamenica političkog urednika ITV Anuška Astana. Bakingemska palata je odbila da komentariše da li je do ovog susreta došlo, preneo je BBC.

Džonsona su danas pozvala da podnese ostavku dvojica britanskih ministara - finansija i odbrane. U sredu je šest mlađih ministara u britanskoj vladi podnelo ostavke - Kemi Badenoh, Nil O''Brajan, Aleks Burghart, Li Rouli, DŽulija Lopez i Mims Dejvis, prenosi Reuters . U utorak su ostavke podneli ministri finansija i zdravlja, Riši Sunak i Sadžid DŽavid.

Ostavite komentar