Vesti > Svet

MLADI U RUSIJI NE DAJU PODRŠKU RATU, Kremlj ide KORAK DALJE! Pogledajte šta će mladi morati da čitaju u školama!

Kremlj je podršku ratu u Ukrajini odlučio podići na novi nivo širenjem propagande među mladima

Izvor: K1info/Dnevnik.hr

Autor: Nestorović Ognjen

30/05/2024 > 11:42

podeli vest:

MLADI U RUSIJI NE DAJU PODRŠKU RATU, Kremlj ide KORAK DALJE! Pogledajte šta će mladi morati da čitaju u školama!
Foto: K1info/Shutterstock


Ruski državni vrh početkom godine naredio je da se u sve škole pod njihovom kontrolom dostave stripovi sa ratnim temama kako bi deca i mladi više podupirali invaziju na Ukrajinu. Kako navode ankete u Rusiji, mladi su najmanje naklonjeni oružanom sukobu koji traje već duže od dve godine. Zato je ruski državni vrh odlučio promeniti statistiku koja mu ne ide na ruku te podršku ratu među mladima pokušao podići – stripovima.

Naime, još u aprilu zajedničkim angažmanom ministarstava obrazovanja i odbrane po školama duž Rusije i područja pod njenom kontrolom distribuirani su stripovi ratne tematike. Prema opisu na stranicama ovog nacionalnog projekta, stripovi se sastoje od 22 kratke priče koje su posvećene ruskim vojnicima, slaveći ih zbog njihove uloge i žrtve. Priče uveravaju rusku decu da je invazija na Ukrajinu u februaru 2022., međuostalim, sprečila genocid nad Rusijom koji je planirao Kijev uz podrškuu NATO saveza.

Jedan od glavnih protagonista stripa je general pukovnik Azatbek Omurbekov. On je u stripu prikazan kao "pravi muškarac" čija je trupa pokazala "veliku humanost" tekom prvih meseci invazije.

-Dok se povlačio sa položaja, neprijatelj ne ostavlja svoje ranjenike iza sebe. Ruski vojnici pružili su im prvu pomoć, jer i u ratu čovek treba ostati human-, poručuje međuostalim strip koji je napisao Oleg Roy, popularni ruski dečiji pisac i otvoreni lobista ruske invazije.

Roy je ranije napisao i seriju stripova posvećenih "ruskim superherojima", zamišljen kao odgovor Kremlja na popularna izdanja DC Stripa i Marvela, piše BBC.

Ostavite komentar