Vesti > Svet

Panika u FBI i MI-5: Oni su NAJVEĆA PRETNJA! Gledaju Ukrajinu i uče...

Direktori FBI i MI-5 označili novog neprijatelja Zapada, tvrde da im više neće proći "ispod radara"

Autor: jutarnji.hr

07/07/2022 > 11:07

podeli vest:

Panika u FBI i MI-5: Oni su NAJVEĆA PRETNJA! Gledaju Ukrajinu i uče...
Foto: Tanjug/AP/Dominic Lipinski/PA


Direktor američkog FBI i šef britanske obaveštajne agencije MI-5 održali su u sedištu MI-5 u Londonu zajedničku konferenciju za javnost da bi upozorili na pretnju koja stiže, kako tvrde - iz Kine.

Direktor FBI Kristofer Vrej poručio je da je Kina najveća dugoročna pretnja američkoj ekonomskoj i nacionalnoj bezbednosti i da se meša u američku unutrašnju politiku, što uključuje i petljanje u nedavne izbore, javlja BBC.

Šef MI-5 Ken MakKalum rekao je da je njegova služba u poslednje tri godine više nego udvostručila svoje aktivnosti na suzbijanju rasta kineskih obaveštajnih aktivnosti. – Sada MI-5 vodi sedam puta više istraga povezanih sa aktivnostima Komunističke partije Kine u poređenju sa 2018. godinom - dodao je on.

MakKalum je dodao da izazov koji predstavlja Komunistička partija Kine "menja pravila igre", dok je Vrej za kinesku pretnju kazao da njen obim "oduzima dah".

Foto: Tanjug/AP/Dominic Lipinski/PA

 

Vrej je upozorio da bi kinesko zauzimanje Tajvana predstavljalo jednu od najužasnijih ekonomskih katastrofa koje je svet ikada video i da je Kina primenila kibernetičku špijunažu da bi "varala i krala u masovnim razmerama", koristeći se programima hakovanja neuporedivo moćnijim od svih koje imaju druge velike države.

Direktor FBI je naveo i da Kina izvlači "razne lekcije" iz sukoba u Ukrajini, što podrazumeva taktike da se zaštite od budućih sankcija poput onih koje su pogodile Rusiju. - Ako Kina napadne Tajvan, privredni poremećaji bili bi neuporedivo veći od onih viđenih ove godine. Zapadni investitori u Kini postali bi taoci, a lanci snabdevanja teško poremećeni. Nemam razloga da mislim da je kineski interes za Tajvan smanjen na bilo koji način - rekao je direktor FBI.

- Kina je predugo računala na to da njene aktivnosti nisu ničiji glavni prioritet. To vreme je završeno. Više nam neće proći ispod radara - zaključio je Vrej.

Ostavite komentar