Vesti > Svet

VEĆINA SVETA PRIZNALA PALESTINU! Jesu li zbog ovog poteza sve OVE ZEMLJE na "crnoj listi" Izraela?

Španija, Irska i Norveška saopštile su danas da će 28. maja priznati državu Palestinu

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

22/05/2024 > 17:53

podeli vest:

VEĆINA SVETA PRIZNALA PALESTINU! Jesu li zbog ovog poteza sve OVE ZEMLJE na "crnoj listi" Izraela?
Foto: Shutterstock


Skoro tri četvrtine svetskih zemalja priznalo je državu Palestinu koju je palestinsko rukovodstvo proglasilo u egzilu pre više od 35 godina, pošto su Španija, Irska i Norveška danas odlučile da slede taj primer. Sedmomesečni rat između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, izazvan brutalnim terorističkim napadom na izraelsku teritoriju 7. oktobra, obnovio je pozive za priznanje palestinske države.

Prema podacima Palestinske uprave, Palestinu su priznale 142 zemlje od 193 države članice UN. Četiri karipske zemlje (Jamajka, Trinidad i Tobago, Barbados i Bahami) poslednje su zemlje koje su se pridružile listi, na kojoj nema većine zemalja Zapadne Evrope i Severne Amerike, Australije i Japana.

Španija, Irska i Norveška saopštile su danas da će 28. maja priznati državu Palestinu. Prošlog meseca Sjedinjene Države su iskoristile pravo veta u Savetu bezbednosti UN da blokiraju rezoluciju kojom bi Palestinu proglasili punopravnim članom međunarodne organizacije.

Foto: K1info/Shutterstock

 
Deklaracija nezavisnosti i prva priznanja

15. novembra 1988. godine, nekoliko meseci nakon početka prve intifade, lider Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Jaser Arafat je proglasio "uspostavljanje Države Palestine" sa Jerusalimom kao glavnim gradom. Nekoliko minuta kasnije, Alžir je prvi zvanično priznao novu državu.

Nedelju dana kasnije, već četrdesetak zemalja, uključujući Kinu, Indiju, Tursku i većinu arapskih zemalja, učinilo je isti korak.

Slede skoro sve zemlje afričkog kontinenta i sovjetskog bloka. Tokom 2010. i 2011. Palestinu je priznala većina zemalja Latinske Amerike. 

Jednom nogom u UN

Pod predsedavanjem Arafatovog naslednika Mahmuda Abasa, palestinska samouprava, uspostavljena Sporazumom iz Osla (1993), pokrenula je diplomatsku ofanzivu u međunarodnim institucijama. UNESCO (Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu) otvorio je put priznavanjem Palestine kao punopravnog člana u oktobru 2011. godine. 

U istorijskom glasanju u novembru 2012. Palestina je dobila status države posmatrača u Ujedinjenim nacijama, što joj je, u nedostatku statusa punopravne članice sa pravom glasa, omogućilo pristup agencijama UN i međunarodnim ugovorima.

Palestinci su se 2015. godine pridružili Međunarodnom krivičnom sudu (MKS), što je omogućilo otvaranje istraga o izraelskim vojnim operacijama na palestinskoj teritoriji. Sjedinjene Države i Izrael osudile su odluku.

Foto: K1info/Shutterstock

 
Švedska, pionir u EU

Švedska je 2014. godine postala prva članica EU koja je priznala državu Palestinu. Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunija i Kipar, kao deo tadašnjeg sovjetskog bloka, učinile su to mnogo pre nego što su ušle u Evropsku uniju.

Švedska odluka, objavljena u vreme kada se činilo da su napori za rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba u potpunom ćorsokaku, dovela je do godina burnih odnosa sa Izraelom.

Španija, Irska i Norveška odlučile su danas da krenu stopama Švedske, dok druge zapadne zemlje odavno smatraju da formalno priznanje palestinske države mora biti rezultat mirovnog procesa sa Izraelom.

Priznanje Palestine najavile su Malta i Slovenija, a da takva mogućnost postoji saopštila je i Australija. 

Ostavite komentar