Vesti > Svet

STIŽU PRVE REAKCIJE! OGLASILA SE NAJUTICAJNIJA EVROPSKA MEDIJSKA KUĆA: "Većina sveta ionako priznaje Palestinu..."

Odluka Norveške, Irske i Španije da priznaju palestinsku državu neće promeniti stanje na terenu, piše BBC

Izvor: K1info

Autor: Nestorović Ognjen

22/05/2024 > 11:53

podeli vest:

STIŽU PRVE REAKCIJE! OGLASILA SE NAJUTICAJNIJA EVROPSKA MEDIJSKA KUĆA: "Većina sveta ionako priznaje Palestinu..."
Foto: Shutterstock/Tanjug/AP/Unsplash.com


Ranije ovog meseca, 143 od 193 članice Opšte skupštine Ujedinjenih naroda glasalo je za pridruživanje Palestine UN-u, a to mogu samo države. Do jutros je samo devet evropskih zemalja podržalo palestinsku državnost, ali većina njih tu je odluku donela 1988. godine kada su bile deo sovjetskog bloka.

Od zapadnoevropkih zemalja Palestinu priznaje samo Švedska. Norveška, Irska i Španija nadaju se da njihov potez neće biti samo simbolična potpora Palestincima nego i da će ubrizgati zamah u politički proces koji bi mogao pomoći u okončanju sukoba. 

 

Većina drugih evropskih zemalja još uvek veruje da bi priznanje trebalo doći samo kao deo dugoročnog rešenja sukoba. Tako Norveška, Irska i Španija igraju na diplomatsku kartu za koju se nadaju da će je drugi prihvatiti. Ali to neće promeniti stvarnost na terenu, zaključuje BBC.

Španija, Irska i Norveška objavile su danas da će 28. maja priznati nezavisnu palestinsku državu na što je Izrael odmah reagovao povlačenjem ambasadora iz tih zemalja. 

-Irska, Norveška i Španija danas objavljuju priznanje države Palestine - rekao je na novinarskoj konferenciji irski premijer Simon Haris.

- Uveren sam da će nam se i druge zemlje pridružiti u preuzimanju tog važnog koraka u idućim nedeljama - istakao je on.

Pola sata pre Harisa, norveški premijer Jonas Gahr Store objavio je da njegova zemlja priznaje Palestinu.

Foto: Unsplash.com

 

Verujemo da je rešenje sa dve države u najboljem interesu Izraela - rekao je na posebno sazvanoj novinarskoj konferenciji norveški premijer.

Palestinska država je preduslov za postizanje mira na Bliskom istoku - zaključio je on.

Palestinski narod ima "temeljno, nezavisno pravo na samoodređenje", a Izraelci i Palestinci imaju "pravo živeti u miru u svojim državama", poručio je. 

Neće biti mira na Bliskom istoku bez rešenja sa dve države. Ne može biti rešenja sa dve države bez palestinske države. Drugim rečima, palestinska država je preduvjet za postizanje mira na Bliskom istoku - rekao je Store. 

Osim što se pridružio svojim irskim i norveškim kolegama u objavi priznanja Palestine, španski premjer Pedro Sanchez optužio je svog izraelskog kolegu Benjamina Netanyahua da je svojom politikom "boli i uništenja" u Pojasu Gaze ugrozio rješenje s dvije države. 

Izrael je odgovorio povlačenjem svojih ambasadora iz tih zemalja. One žele da pošalju "poruku Palestincima i celom svetu da se terorizam isplati, kazao je šef izraelske diplomacije Israel Katz. 

- Pošto je teroristička organizacija Hamas izvela najveći masakr Židova od holokausta, nakon što je počinila najstrašnije seksualne zločine koje svet poznaje, ove su zemlje odlučile da nagrade Hamas i Iran i priznaju palestinsku državu - rekao je.

Ostavite komentar