Vesti > Svet

NOVE TENZIJE NA PRELAZU RAFA! Egipatski izvor tvrdi: Kairo odbio da sarađuje sa Izraelom!

Egipat je odbio da sa Izraelom koordinira ulazak pomoći u Gazu preko prelaska Rafa zbog izraelske ''neprihvatljive eskalacije“

Autor: K1info

11/05/2024 > 23:18

podeli vest:

NOVE TENZIJE NA PRELAZU RAFA! Egipatski izvor tvrdi: Kairo odbio da sarađuje sa Izraelom!
Foto: Shutterstock


O svemu ovome danas je izvestila danas egipatska državna televizija Alkahera njuz, pozivajući se na neimenovanog egipatskog visokog zvaničnika. Egipatski zvaničnik je takođe rekao da Kairo smatra Izrael odgovornim za pogoršanje situacije u Pojasu Gaze.

Ranije ove nedelje, izraelske snage zauzele su prelaz Rafa na granici sa Egiptom zbog navodnog krijumčarenja oružja. Izraelski izvori rekli su za Kanal 12 da Tel Aviv cilja da nastavi distribuciju pomoći, ali da to ne može da učini bez saradnje Egipta. Kako se navodi, izraelski zvaničnici strahuju da će egipatsko odbijanje pojačati međunarodni pritisak na Izrael i naštetiti operacijama u Rafi, prenosi Tajms of Izrael. Izvori iz Crvenog polumeseca u Egiptu rekli su da su isporuke pomoći u Gazu potpuno zaustavljene. Ujedinjene nacije i druge međunarodne humanitarne agencije saopštile su da je zatvaranje dva prelaza, uključujućo Rafu i Kerem Šalom, potpuno odseklo palestinsku enklavu kojoj je pomoć neophodna.

-Pozivamo Izraelce da odmah otvore taj prelaz za humanitarnu pomoć. Ta pomoć je očajnički potrebna i mi ih pozivamo da budu što pažljiviji i precizniji'-, poručio je potparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi. ,

Uprkos upozorenju SAD i humanitarnih grupa, Izrael je saopštio da će nastaviti s planiranim kopnenim napadom na Rafu, u kojoj se nalazi oko 1,4 miliona ljudi. Izrael je danas upozorio stanovnike Rafe da se evakuišu u, kako se navodi, proširenu humanitarnu oblast, u beduinskom obalskom gradu Al-Mavasi.

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar