Vesti > Svet

Ceo SVET na nogama zbog ANEKSIJE, pljušte OSUDE

Iz sveta stižu prve reakcije osude odluke Rusije o aneksiji četiri ukrajinske oblasti koju je danas potpisao ruski predsednik Vladimir Putin

Izvor: K1info/Tanjug

30/09/2022 > 17:57

podeli vest:

Ceo SVET na nogama zbog ANEKSIJE, pljušte OSUDE
Foto: Tanjug/AP


Svetski lideri osudili su "rusku aneksiju četiri okupirana ukrajinska regiona".

Velika Britanija je pozvala ruskog ambasadora u Londonu u znak protesta zbog pripajanja Moskvi više od 15 odsto Ukrajine, saopštila je kancelarija spoljnih poslova.

I japanski premijer Fumio Kišida, u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim ocenio je novu rusku aneksiju delova Ukrajine kao nezakonitu i kao kršenje suvereniteta zemlje, prenosi AP.

- Rekao sam mu da nikada ne treba prihvatiti referendum koji je raspisala Rusija i njeno pripajanje delova Ukrajine i da to najoštrije osuđujem - izjavio je Kišida.

Kišida je rekao i da je uverio Zelenskog u njihovom razgovoru, koji je trajao 30 minuta, da je Japan posvećen saradnji sa širom međunarodnom zajednicom u daljoj podršci Ukrajini i da planira da uvede još sankcija Rusiji.

Holandski premijer Mark Rute rekao je da njegova zemlja neće prihvatiti rusku aneksiju ukrajinskih regiona, koju je danas najavio predsednik Vladimir Putin.

- Holandija nikada neće priznati ovu aneksiju, kao što ne priznajemo ni aneksiju Krima-  rekao je Rute.

Foto: Tanjug/AP

 

Grčka takođe osuđuje pripajanje Rusiji okupiranih ukrajinskih regiona:

- Odluka je nezakonita, jer očigledno krši međunarodno pravo i nevažeća je - navodi se u saopštenju grčkog ministarstva inostranih poslova.

I Ministarstvo spoljnih poslova Poljske pozvalo je na povećanje vojne podrške Kijevu i nove sankcije, javlja Rojters.

- Ministarstvo spoljnih poslova najoštrije osuđuje nezakonite akte priznavanja nezavisnostid i pripajanja Ruskoj Federaciji delova ukrajinskih regiona Hersona, Donjecka, Luganska i Zaporožja - navodi se u saopštenju.

Ruski potez da anektira četiri ukrajinska regiona nema "nikakvu pravnu i političku vrednost", izjavila je Ðorđa Meloni, za koju se očekuje da će sledećeg meseca biti imenovana za premijera Italije.

- Ruski predsednik još jednom demonstrira svoju neoimperijalističku viziju u sovjetskom stilu koja ugrožava bezbednost celog evropskog kontinenta, pozivam na jedinstvo Zapada - kaže Meloni.

Rusija je ranije proglasila aneksiju regiona Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona nakon što je održala referendume u okupiranim oblastima Ukrajine.

Zapadne vlade i Kijev poručili su da je time prekršeno međunarodno pravo, a da je glasanje bilo prinudno i nereprezentativno.

 

 

 

Ostavite komentar