Vesti > Svet

Da li je ovo nova prekretnica u odnosima TURSKE i IRAKA? Dve zemlje potpisale STRATEŠKI okvirni SPORAZUM

Erdogan je rekao kako je saradnja u području bezbednosti i borbe protiv terorizma bila jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

22/04/2024 > 19:23

podeli vest:

Da li je ovo nova prekretnica u odnosima TURSKE i IRAKA? Dve zemlje potpisale STRATEŠKI okvirni SPORAZUM
Foto: Tanjug/AP Photo


Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je danas, posle susreta s iračkim premijerom Mohamedom al-Sudanijem u Bagdadu, da Strateški okvirni sporazum potpisan između Turske i Iraka predstavlja "čvrstu mapu puta".

- Verujem da će moja poseta i upravo potpisani sporazumi predstavljati novu prekretnicu u odnosima Turske i Iraka - poručio je Erdogan na konferenciji za novinare posle susreta s iračkim premijerom.

U iračkoj prestolnici je posle sastanka Erdogana i Al Sudanija potpisan memorandum o razumevanju u vezi sa saradnjom na Projektu puta razvoja između Iraka, Turske, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), prenosi Anadolija.

- Strateški okvirni sporazum za zajedničku saradnju koji smo potpisali s premijerom (Sudanijem) predstavlja snažnu mapu puta - rekao je Erdogan.

Osvrnuvši se na održane sastanke s premijerom Sudanijem i predsednikom Iraka Abdulom Latifom Rašidom, Erdogan je rekao kako je saradnja u području bezbednosti i borbe protiv terorizma bila jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda. Dodao je da je Turska pozdravila proglašenje PKK zabranjenom organizacijom u Iraku.

- Razgovarali smo o mogućim zajedničkim koracima protiv terorističke organizacije PKK i njenih ogranaka, koji ciljaju Turske s iračke teritorije - podvukao je Erdogan.

Foto: Tanjug/AP Photo

 

Dvojica lidera dotakla su se i izraelskih napada na Gazu.

- Sa iračkim kolegama razgovarao sam o posledicama izraelskog nasilja u Palestini na naš region i konsultovali se o zajedničkim koracima koje možemo preduzeti - rekao je Erdogan.

U kontekstu sve veće napetosti između Irana i Izraela, Erdogan je podsetio sve relevantne strane da izbegavaju korake koji dovode do eskalacije napetosti.

Erdoganova poseta u Iraku nastavlja se u Erbilu.
 

Ostavite komentar