Vesti > Svet

Prve ankete po zatvaranju birališta: HDZ će NAJVEROVATNIJE TREBATI PODRŠKA za većinu u parlamentu

Analitičari nisu omanuli i rezultati glasanja u Hrvatskoj su u skladu sa prognoziranim

Izvor: K1info

17/04/2024 > 19:54

podeli vest:

Prve ankete po zatvaranju birališta: HDZ će NAJVEROVATNIJE TREBATI PODRŠKA za većinu u parlamentu
Foto: AP Photo/Darko Vojinovic


Prve izlazne ankete parlamentarnih izbora u Hrvatskoj pokazuju očekivane rezultate koji su bili predviđeni i u predizbornim anketama.

Iako su u HDZ-u uvereni u izbornu pobedu i osvajanje trećeg mandata vlade, ova stranka je relativni pobednik izbora i za većinu će joj biti potrebna podrška.

Prema prvim izlaznim anketama HDZ bi sa partnerima osvojio 58 mandata, a SDP sa partnerima 44.

Za većinu u parlamentu i formiranje vlade je potrebno 76 mandata.

U sedištu SDP-a su zadovoljni izlaznom anketom prema kojoj bi osvojili više od očekivanog i predviđanog u predizbornim anketama.

Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ/ nr/shutterstock

 

Kao treća relevantna snaga pokazao se opozicioni Domovinski pokret koji, prema ovoj anketi, osvaja 13 mandata u budućem parlamentu. O eventualnim koalicijama, u sedištu stranke, kažu da će odlučivati Predsedništvo stranke.

U sedištu platforme Možemo!, koji prema anketi osvaja 11 mandata, zadovoljni su predviđanjem, jer su im analitičari u predizbornoj kampanji predviđali 10 mandata. Smatraju da je rano govoriti o eventualnim pregovorima, uprkos pouzdanosti izlaznih anketa. Misle da bi mogli podržati manjinsku SDP-ovu vladu.

U štabu Mosta anketa je dočekana sa blagim oduševljenjem, a predviđa im se devet mandat, jedan više u odnosu na prethodne izbore. Božo Petrov predsednik Mosta kaže da je zahvalan svima koji su nesebično pomagali ovu platformu. Ipak, sačekaće prave rezultate. 
 

 

Ostavite komentar