Vesti > Svet

Stižu prvi rezultati REFERENDUMA, većina za PRIDRUŽIVANJE Rusiji

Gornji dom ruskog parlamenta mogao bi o pripajanju novih entiteta Rusiji da raspravlja 4. oktobra

Izvor: K1info

27/09/2022 > 19:18 >> 22:59

podeli vest:

Stižu prvi rezultati REFERENDUMA, većina za PRIDRUŽIVANJE Rusiji
Foto: Tanjug/AP Photo


Na osnovu 82,8 odsto prebrojanih lilstića 98,53 odsto birača u Luganskoj Narodnoj Republici glasalo je "za" pripajanje Ruskoj Federaciji, izjavila je večeras predsednica Centralne izborne komisije LNR Jelena Kravčenko.

- Do 21.00 časa Centralna izborna komisija Luganske Narodne Republike je obradila oko 82,8 odsto listića pristiglih iz okružnih komisija prema kojima je 98,53 odsto birača glasalo za pristupanje LNR Rusiji kao entiteta Ruske Federacije - rekla je Kravčenko, prenosi TASS

Posle prebrojavanja 69,09 odsto glasačkih listića u Donjeckoj Narodnoj Republici više od 98 odsto birača dalo je podršku pristupanju DNR Rusiji, izjavio je Vladimir Visocki, predsednik Centralne izborne komisije DNR.

Izborne komisije objavile su prve rezultate referenduma o pridruživanju Rusiji samoproglašenih Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti, koji su osudile Ukrajina i zapadne zemlje.

Reč je o glasanju na teritoriji Ukrajine, u oblastima pod ruskom kontrolom, gde su zatvorena biračka mesta.

Ruski mediji objavili su prve rezultate sa referenduma, navodeći da je velika većina glasala u korist pridruživanja Rusiji, prenosi BBC.

Prebrojano je više od 50 odsto glasova sa biračkih mesta u Rusiji, a komisije za prebrojavanje objavile su rezultate referenduma o budućnosti Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti u Ukrajini, navode ruske agencije.
Na biračkim mestima u Rusiji glasovi stanovnika ovih regiona raspoređeni su na sledeći način:

- 98,63 odsto birača podržalo je ulazak DNR u Rusiju (posle obrade 51,83 odsto glasova);

- za ulazak LNR u Rusiju - 97,93 odsto (51,76 odsto glasova);

- za ulazak Zaporoške oblasti u sastav Rusije - 97,74 dosto (57 odsto glasova);

- za ulazak Hersonske oblasti u sastav Rusije - 96,3 odsto (53 odsto glasova).

Ruski predsednik Vladimir Putin je prošle sedmice rekao da će Rusija podržati rezultat izražavanja volje stanovnika Donbasa, Zaporožja i Hersonske oblasti.

Petodnevno glasanje je završeno i sledi obrada podataka. 

Matvijenko: O pridruživanju novih entiteta Rusiji možda 4.oktobra

Savet Federacije Rusije, gornji dom ruskog paramenta, bi mogao da razmatra pitanje pridruživanja DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji na svojoj sledećoj sednici 4. oktobra, pod uslovom da ishod referenduma bude pozitivan, rekla je novinarima predsednica Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko.

- Mi ćemo poštovati odluku stanovnika DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti. Ako odluče da se pridruže Ruskoj Federaciji, nesumnjivo ćemo to podržati, izjavila je Matvijenko, preneo je TASS.

Ona je kazala da za sada ne vidi potrebu da se održe bilo kakve vanredne sednice.

 

 

 

Ostavite komentar