Vesti > Svet

PREKINITE SVAKU PODRŠKU TERORIZMU! Rusija ZATRAŽILA od Ukrajine da IZRUČI UMEŠANE u TERORISTIČKI NAPAD u Moskvi

Ističe se da će kršenje obaveza Ukrajine iz međunarodnih konvencija protiv terorizma povlačiti njenu međunarodno-pravnu odgovornost

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

31/03/2024 > 19:10

podeli vest:

PREKINITE SVAKU PODRŠKU TERORIZMU! Rusija ZATRAŽILA od Ukrajine da IZRUČI UMEŠANE u TERORISTIČKI NAPAD u Moskvi
Foto: Tanjug/AP


Rusija je zatražila od Ukrajine da uhapsi i izruči sve umešane u teroristički napad na Krokus siti hol u Moskvi 22. marta, kao i druge terorističke napade u Rusiji, uključujući šefa Ukrajinske bezbednosne službe (SBU) Vasilija Maljuka, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da Rusija poziva Ukrajinu da "prekine svaku podršku terorizmu i nadoknadi štetu nanesenu žrtvama terorističkog napada u Moskvi", prenela je agencija RIA Novosti.

Ističe se da će kršenje obaveza Ukrajine iz međunarodnih konvencija protiv terorizma povlačiti njenu međunarodno-pravnu odgovornost.

Maljuk je 25. marta priznao da je organizovao ukrajinsko bombardovanje Krimskog mosta u oktobru 2022. godine i otkrio detalje o organizaciji drugih terorističkih napada u Rusiji.

Prema poslednjim podacima, koje je izneo ruski ministar zdravlja Mihail Muraško, u napadu na Krokus siti hol poginule su 144 osobe.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da su teroristički napad izveli radikalni islamisti, a da će snage bezbednosti morati da otkriju ko stoji iza njih.

Foto: Tanjug/AP Photo

 

Direktor ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov izjavio je da prvobitna svedočenja uhapšenih terorista potvrđuju "ukrajinski trag".

Ruske obaveštajne službe veruju da iza napada stoje i SAD i Velika Britanija. Okružni sud u Moskvi uhapsio je devet osoba u vezi sa tim napadom, od kojih su četiri navodni direktni izvršioci terorističkog napada.
 

Ostavite komentar