Vesti > Svet

PANIKA U ITALIJI! U Đenovi za samo 7 DANA 5 odraslih osoba zaraženo MORBILAMA, oglasio se PROFESOR

Oboleli su starosti između 15 i 40 godina

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: Anica Ninković

28/03/2024 > 21:46

podeli vest:

PANIKA U ITALIJI! U Đenovi za samo 7 DANA 5 odraslih osoba zaraženo MORBILAMA, oglasio se PROFESOR
Foto: Shutterstock


Prema profesoru Mateu Basetiju, lekaru i šefu infektivnih bolesti u poliklinici San Martino u Đenovi, broj obolelih od morbila među odraslim osobama, takođe, progresivno raste kao što je to slučaj do sada bio kod dece.

- U Đenovi se pojavilo 5 slučajeva za 7 dana među nevakcinisanim ljudima, a boginje mogu imati ozbiljne komplikacije. Možemo da očekujemo epidemiju u narednim mesecima - rekao je profesor Baseti.

Oboleli su starosti između 15 i 40 godina.

- To su ljudi koji nisu vakcinisani ili koji se nisu zarazili kao deca. Ciljna starost nas navodi da mislimo da su to svi građani koji nisu živeli trenutak u sedamdesetih godina prošlog veka, morbile su bile endemske. Roditelji su odlučili da ih ne vakcinišu i danas bi mogli da se suoče sa novom epidemijom. Umesto toga, važno je da se vratimo na razgovore sa stanovništvom o važnosti ove vakcine kako bismo izbegli komplikacije koje ospice mogu izazvati boginje u oraslom dobu - objasnio je profesor.

Na pitanje da li Italija treba da bude zabrinuta ovim brojkama, profesor je rekao da za sada nema potrebe za uznemirenošću, ali da je važno znati da će u budućnosti biti teško ograničiti pojavu malih boginja ako ne preduzmu nešto.

- Mi lekari smo imali rast između 2008. i 2009. godine i tada je bilo 114 obolelih od morbila, od kojih su neki prošli sa velikim komplikacijama. 26% ovih pacijenata su bili teži slučajevi, što je zabrinjavajuća cifra jer posle 15 godina opet beležimo rast u obolelima. Za sada u Đenovi imali smo 5, od kojih su 3 lečena u San Martinu. Ovo nije prijatna bolest u oraslom dobu. Za sada ne treba da budemo uznemireni, ali je važno znati da bi bilo teško ograničiti pojavu malih boginja i dovoljno je da budemo zabrinuti - dodao je.

Pre svega, pneumonija koja kod odraslih može da dovede do encefalitisa i meningitisa, veoma ozbiljnih sistemskih komplikacija koje obuhvataju više unutrašnjih organa.

- To je sve samo ne tiha bolest u odraslom dobu. Najteže komplikacije kod dece su veoma retke, kod odraslih je upravo suprotno i bolest može dovesti do epizode ​​febrilnih konvulzija, pa čak i niskih trombocita - zaključio je doktor i apelovao na sve građane da se vakcinišu.

Ostavite komentar