Vesti > Svet

Danas DRŽAVNA SAHRANA Šinzo Abea, prisustvuje i Ana Brnabić

Šinzo Abe posetio je Srbiju 2018. godine i posle te posete Japan je odbio da glasa za članstvo Kosova u Unesku

Izvor: K1info/Tanjug

27/09/2022 > 09:40

podeli vest:

Danas DRŽAVNA SAHRANA Šinzo Abea, prisustvuje i Ana Brnabić
Foto: Tanjug/AP


U Tokiju će danas uz najviše pošasti biti sahranjen bivši premijer Šinzo Abe, a državnoj sahrani prisustvovaće i brojne strane zvanice, među kojima i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Zbog prisustva velikog broja svetskih zvaničnika Japan je uveo stroge mere bezbednosti u prestonici, poput onih koje su bile na snazi tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, pa će na ulicama biti više od 18.000 pripadnika bezbednosti. 

Ceremonija sahrane biće održana u areni Nipon Budokan, koja je prvobitno bila izgrađena za Olimpijadu u Tokiju 1964. godine, a sada je mesto za mnoge sportske i kulturne događaje.

Državna sahrana bivšeg premijera koju finansira država počeće u 14 časova po lokalnom vremenu, a vlasti se suočavaju sa sve većim kritikama, jer se očekuje da će koštati oko 11,6 miliona dolara novca poreskih obveznika, pri čemu se veliki deo pripisuje troškovima bezbednosti.

Sahrani prisustvuju potpredsednica SAD Kamala Haris, bivši predsednik Francuske Nikolas Sarkozi, predsednik Evropskog veća Šarl Mišel, najviši japanski zvaničnici i mnogi drugi.

Foto: Tanjug/AP

 

Održane su i demonstracije uoči državne sahrane, a učesnici protesta su rekli da održavanje događaja vrši pritisak na ljude da žale za smrću bivšeg lidera koji izaziva podele.

Japanska vlada odlučila je da državna sahrana ubijenog Abea bude održana 27. septembra, uz obrazloženje da je sahrana sa državnim počastima primerena zbog izuzetnog doprinosa koji je Abe dao kao japanski lider sa najdužim mandatom, kao i zbog njegovog izuzetnog liderstva i odlučnih poteza u mnogim oblastima, uključujući ekonomski oporavak i promociju diplomatije fokusirane na savez Japana i SAD.

Foto: Tanjug/AP

 

Privatna posmrtna ceremonija održana je u julu, u hramu Zođođi u Tokiju, a pogrebna kola prevezla su Abeovo telo kroz japansku prestonicu do groblja, gde je kremiran. Veliki broj ljudi tada je izašao na ulice Tokija da oda poslednju poštu Abeu, a širom glavnog grada zastave su se vijorile na pola koplja.

Šinzo Abe, najmlađi japanski premijer koji se najduže zadržao na toj funkciji, poznat je kao veliki prijatelj Srbije zbog čega ga je predsednik Aleksandar Vučić odlikovao na Vidovdan Ordenom Republike Srbije na lenti.

Šinzo Abe posetio je Srbiju 2018. godine i posle te posete Japan je odbio da glasa za članstvo Kosova u Unesku.

Podsetimo,  Abe je ubijen 8. jula tokom govora u gradu Nara, a upucao ga je četrdesetesedmogodišnji Japanac, koji je policiji rekao da je “ljut na određenu organizaciju", a Abea je ubio jer je verovao da je i on deo te grupe.

Njegova smrt izazvala je šok u Japanu, gde su slučajevi nasilja od oružja izuzetno retki, ali je ideja sahrane sa državnim počastima naišla na podeljene reakcije u zemlji.

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar