Vesti > Svet

KEJT PREKRŠILA STROGO PRAVILO KRALJICE ELIZABETE: Zbog ove GREŠKE sada prolazi kroz pakao!

Osim kratkih saopštenja da je supruga princa od Velsa dobro, nije bilo direktnih odgovora na glasine

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

22/03/2024 > 14:19

podeli vest:

KEJT PREKRŠILA STROGO PRAVILO KRALJICE ELIZABETE: Zbog ove GREŠKE sada prolazi kroz pakao!
Foto: Tanjug/John Walton/PA via AP


Kejt Midlton nedavno je operisana u jednoj londonskoj klinici, a iako je palata saopštila da će princezin boravak trajati dva do tri meseca, to nije sprečilo ljude da počnu sa nagađanjima o njenom stanju. 

Trend "Kate-Gate" opseda društvene mreže, govori se čak i da je princeza "klonirana", što je samo jedna od brojnih teorija zavera. Osim kratkih saopštenja da je supruga princa od Velsa dobro, nije bilo direktnih odgovora na glasine, kao što se i očekivalo.  

Stručnjak za odnose sa javnošću i upravljanje kriznim situacijama Edvard Koram-Džejms tvrdi da je Kejt uzvratila na "haos na internetu" skrivenim porukama i pametnim potezima koji su masterklas za Megan Markl i princa Harija, kako je opisao.

Izvršni direktor Go Up kaže da je prvo pravilo u kriznom komuniciranju "odgovoriti na način koji je proporcionalan krizi". Ali u većini slučajeva postoji nepovezanost između stvarnih razmera situacije i iluzije stvorene na društvenim mrežama.

Pričajući o situaciju koja okružuje Kejt Midlton, rekao je da je "Kate- Gate" trojka od maksimalnih 10, kao i da su trolovi na društvenim mrežama ceo slučaj tretirali kao osmicu, a da je palata na to odgovorila "osmicom", to bi bila preterana reakcija.

- TikTok trolovi predviđaju Kate-Gate, sugeriše se da je princeza od Velsa pobegla i da kraljevska porodica zataškava stvari. Da se posle Uskrsa, kada je rečeno da se princeza neće vratiti, ipak neće vratiti. I da postoji eksplozivan podzaplet koji čeka da bude razotkriven. Dok se, u stvarnosti, do danas ništa od toga nije desilo. Kensingtonska palata rekla je svetu da će princeza od Velsa pauzirati od dužnosti. I, po svoj prilici, princeza će se ponovno pojaviti u tačno vreme kao što je i govorila. 

Foto: AP Photo, Pool, File/Kin Cheung

 

Prema njegovom mišljenju, kraljevska porodica držala se proverene formule i davala je izjave koje su izdržale test vremena. On hvali to što se dvor držao dalje o sukoba i što nije odgovarao na tračeve jer je time pokazana zrelost. Međutim, drugi stručnjaci smatraju da je trebalo biti direktniji. Britanski voditelj Pirs Morgan rekao je da je dvor nepovratno izgubio poverenje javnosti.

- Ako prestanu da budu iznad svađe, i zaista se pridruže svađi, počeli bi da gube svoju posebnost i jednostavno bi postali poput bilo koje druge slavne porodice željne pažnje, skandalima opterećene. Upravo bi u tom trenutku šira javnost mogla da dovede u pitanje njihovu relevantnost.

Ovo je uže po kojem njihov tim za odnose sa javnošću mora da se kreće. PR-ovi moraju da urade da članovi kraljevske porodice izgledaju kao mladi, relevantni reformatori koji razumeju i prilagođavaju se stvarnosti života 21. veka, istovremeno štiteći osećaj da, iako razumeju svet, oni su ipak "drugačiji" (od većine, iz ugla svog položaja). Moraju da ih učine modernima, ali moraju da se ograde i zadrže temeljne vrednosti.

Cela ova saga sa princezom od Velsa i kraljem Čarlsom pokazuje da Britanci često zaboravljaju koliko se oslanjamo na kraljevsku porodicu sve dok ne osetimo njihovo glasno ćutanje i njihovoodsustvo..Kao takva, uloga kraljevskog PR tima je jako, jako težak posao. Zahteva potpunu disciplinu, kako od PR tima, tako i od direktora - napomenuo je.

- Jedine radnje koje je tim Kejt preduzeo do danas takođe su bile blizu savršenog terena. Ovo su verovatno veoma planirane poruke za javnost", napomenio je i prokomentarisao snimak iz Vindzora:

- Oni daju fotografima priliku da fotografišu princezu, i uveravaju svet da glasine nemaju uporište. Ali, to je tako neslužbeno, nema javnih komentara, nema saopštenja za javnost, nema medijskih intervjua ili događaja za medije, već umesto toga nenajavljeno, što čini uverljivim poricanje kraljevske porodice, u smislu da sve izgleda nekonstruisano i bez namere ili programa. Opet, majstorski kurs iz kriznog komuniciranja - istakao je, piše Mirror.

Moj savet princezi: pokojna kraljica je bila u pravu. Nikad se ne žali. Nikad ne objašnjavaj". Vi ste otprilike jedina porodica na svetu koja se može tako marljivo pridržavati tog načela. Dakle, držite se toga. Panika rađa paniku. A objašnjavanje, koliko god ono bilo dobronameerno, često izgleda kao panika. Dakle, držite se scenarija. Rekli ste svetu da će pauza trajati do Uskrsa".

Poznat je i savet kraljice da treba biti viđen što njen sin Čarls koji boluje od raka primenjuje u velikoj meri. Sa druge strane, pojedini stručnjaci smatraju da je pomenuti princip o nereagovanju neefikasan u ovoj situaciji.

- Kada stvari krenu mimo scenarija, to se obično završi vrlo loše za kraljevsku porodicu koja odstupi od toga - poručio je.

Ostavite komentar