Vesti > Svet

Na udaru VIŠE od 200 miliona LJUDI! Stiže OLUJNI sistem, biće TORNADA

Očekuje se i opasnost od poplava i bujica

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

21/03/2024 > 21:40

podeli vest:

Na udaru VIŠE od 200 miliona LJUDI! Stiže OLUJNI sistem, biće TORNADA
Foto: Shutterstock


Područje Sjedinjene Američke Države narednih nekoliko dana biće na udaru veoma loših vremenskih uslova, a mnogi predeli na udaru olujnih nepogoda.

U ovom času predele uz Meksički zaliv pogađaju snažne grmljavinske oluje i obilni pljuskovi. U naredna dva dana serija grmljavinskih nepogoda sa gradom i obilnim pljuskovima pogidiće savezne države na jugu i jugoistoku i to područje od Teksasa i Ohlahome preko Luzijane i Misisipija do Tenesija i Alabame, a očekuje se i velika opasnost od tornada.

Istovremeno, pogranični severni deo SAD sa Kanadom zahvatiće sneg i niske temperature, a ovaj sistem na svom putu ka istoku ojačaće iznad oblasti Velikih jezera gde se u naredna dva dana očekuju veoma obilne snežne padavine.

Tokom vikenda olujni grmljavinski sistem sa juga i zimski sa severa spojiće se i formirati dugačku liniju hladnog fronta sve od jugoistoka Kanade, preko istoka SAD do država na jugoistoku.

Foto: printscreen Youtube/A kid from SKG

 

Ovaj hladni front doneće jugoistočnim predelima Kanade i krajnjem severositoku SAD, odnosno Novoj Engleskoj veoma obilni sneg i olujne vetrove uz mećave. Istorvemeno, područje od Bostona preko Njujorka i Vašingotna do Severne i Južne Karoline i Džordžije biće na udaru veoma obilne kiše, ali i grmljavinskih oluja. Duž atlantske obale očekuju se olujni vetrovi sa udarima od 100 km/h, a savezne države na istoku i jugoistoku SAD biće i u opasnosti od tornada, naročito Virdžinija, Severna i Južna Karolina, šire područje Vašingtona, ali i Džoržije.

U ovim predelima lokalno se očekuje i do 100 mm kiše, uz opasnost od poplava i bujica, a hladni front potom će doneti i jače zahlađenje, dok će kada bude odmaknuo na istok iznad Atlantika, olujni jugoistočni vetrovi biti u skretanju na jake severozapadne.

I dok olujni sistem bude napuštao istočni deo SAD i obalu Atlantika, snažan ciklon sa Pacifika doneće obilne padavine i oluje zapadnom delu SAD, pa se od Oregona do Kalifornije očekuju obilne kiše i olujni vetrovi, a na planinama i u držama unutar zapad SAD očekuju se veoma obilne snežne padavine.

Foto: Shutterstock

 

Očekuje se da u narednih 5 dana više od 200 miliona ljudi bude na udaru oluja i nepovoljnih vremenskih uslova širom SAD.

Podsetimo, u prethodnih 10 dana mnoge predele SAD pogodile su obilne kiše i snežne padavine, ali i tornada i snažne grmljavinske nepogode sa gradom.

Iako su tornada u SAD moguća tokom cele godine, polako se bliži njihova sezona, koja traje od aprila do oktobra, dok se vrjunac tornada javi od aprila do juna i to 60 do 70 posto tornada, a ostatak u ostalom delu godine. SAD u proseku godišnje pogode oko 1000 tornada, a oni su najjači i najintenziviniji na području Velike ravnice odnosno u centralnom i jugoistočnom delu SAD i to na području od granice sa Kanadom do Meksičkog zaliva.

Ostavite komentar