Vesti > Svet

Fon der Lajen bivšem finskom predsedniku: PRIPREMITE EVROPU ZA RAT, Putinove abmbicije se ne završavaju u Ukrajini

Finska ima više od 1.300 kilometara granice sa Rusijom i veoma pažljivo prati rat

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

21/03/2024 > 15:40

podeli vest:

Fon der Lajen bivšem finskom predsedniku: PRIPREMITE EVROPU ZA RAT, Putinove abmbicije se ne završavaju u Ukrajini
Foto: Shutterstock/Tanjug/AP


Evropska komisija je u sredu zatražila od bivšeg predsednika Finske da pripremi izveštaj o tome kako poboljšati evropsku civilnu i odbrambenu spremnost.

- Znamo da se ambicije ruskog predsednika Vladimira Putina ne završavaju u Ukrajini - rekla je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen, govoreći zajedno sa bivšim finskim predsednikom Saulijem Niinisteom.

Saopštenje je usledilo uoči samita lidera Evropske unije u četvrtak, gde će odbrana biti glavna tema.

U Finskoj „odbrambena spremnost nije samo briga vojske, ona je briga svih“, rekla je fon der Lajen i dodala: „Imamo mnogo da naučimo od Finske. To je specifičan način razmišljanja i verujem trebalo bi da ga usvojimo šire u Evropi... Ljudi treba da budu spremni za sve vanredne situacije, uključujući vojne, hibridne pretnje i prirodne katastrofe“.

Izveštaj, koji bi trebalo da bude objavljen ove jeseni, „odnosi se na konvencionalni odbrambeni i odbrambeni stav Evropske unije, veoma jasno poštujući činjenicu da je celokupna organizacija trupa odgovornost država članica“, rekla je fon der Lajen. Ona se osvrnula na zabrinutost mnogih zemalja članica da bi vlasti u Briselu mogle da preuzmu pitanje odbrane.

Finska ima više od 1.300 kilometara granice sa Rusijom i veoma pažljivo prati rat u Ukrajini. Bivši predsednik Finske je rekao da je jedna od lekcija iz tog sukoba bila da se "ratovanje promenilo". „Rat je konvencionalan, ali s druge strane imamo i dronove, sajber napade...“

On je rekao i da se nada da će EU pronaći što više aspekata koji će garantovati našu bezbednost.

Ostavite komentar