Vesti > Svet

NEMA PREDAJE ni posle 48 SATI! Ovako se SPASIOCI bore sa RUŠEVINAMA u pokušaju da spasu ZAROBLJENE RUDARE u Rusiji

13 rudara je već dva dana pod ruševinama

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

20/03/2024 > 16:12

podeli vest:

NEMA PREDAJE ni posle 48 SATI! Ovako se SPASIOCI bore sa RUŠEVINAMA u pokušaju da spasu ZAROBLJENE RUDARE u Rusiji
Foto: screenshoot/EPA/SHUTTERSTOCK


Spasioci na krajnjem istoku Rusije i danas se bore sa urušenim kamenjem i vodom u pokušaju da spasu 13 rudara koji su skoro dva dana zarobljeni 120 metara ispod zemlje u rudniku zlata.

Rudari su u ponedeljak ostali zarobljeni ispod odrona u rudniku zlata Pionir. Rudnik, jedan od najvećih u Rusiji, nalazi se u Amurskoj oblasti koja se graniči sa Kinom, oko 5.300 km istočno od Moskve.

- Situacija je i dalje teška - rekao je gubernator Amura Vasilij Orlov u Telegramu.

Orlov je rekao da su specijalizovani spasioci iz rudnika doleteli iz ogromnog ruskog regiona uglja Kuznjeckog basena, poznatog kao Kuzbas, i drugih sibirskih regiona.

Nema kontakta sa zatrpanim rudarima

Rekao je da je stotine spasilaca očistilo ruševine i kamenje i ispumpavalo vodu. Sa zatrpanim rudarima nije uspostavljen kontakt.

Orlov je rekao da su spasioci odlučili da izbuše nekoliko stotina metara stene do mesta gde se nalaze rudari, kako bi procenili njihovo stanje i uspostavili kontakt.

Ruske službe za vanredne situacije saopštile su u sredu da je količina ruševina i kamenja u rudniku devet puta veća nego što je ranije procenjeno, prenela je državna novinska agencija RIA.

Rudnik je u vlasništvu ruskog proizvođača bakra i zlata UMMC koji je pogođen sankcijama.

Ostavite komentar