Vesti > Svet

Niko NEĆE U RAT: Za vikend čak 17.000 RUSA POBEGLO u Finsku

Naredba o delimičnoj mobilizaciji u Rusiji izazvala je proteste širom države, hapšenje demonstranata, kao i odlazak ruskih državljana

Izvor: K1info/Tanjug

26/09/2022 > 11:25

podeli vest:

Niko NEĆE U RAT: Za vikend čak 17.000 RUSA POBEGLO u Finsku
Foto: Tanjug/AP


Blizu 17.000 ruskih državljana prešlo je granicu sa Finskom tokom vikenda, što je za čak 80 odsto više nego prethodne nedelje, saopštile su danas finske vlasti.

Iz finske granične službe za Rojters je rečeno da se granični saobraćaj rano jutros smanjio, ali da je promet ostao veći nego prethodnih nedelja.

- Redovi su i dalje nešto duži nego što su to obično bili od pandemije - navedeno je iz službe.

Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto izjavio je u petak da će zabraniti ulazak ruskih turista i sa šengenskim vizama.

- Zabrana ulaska odnosi na sve koji prelaze granicu kao turisti, bez obzira da li putuju sa šengenskim vizama koje izdaje Finska ili neka druga zemlja - rekao je Havisto.

Prema rečima visokog finskog diplomate, zabrana se neće odnositi na Ruse koji ulaze u tu skandinavsku zemlju da rade, studiraju ili posećuju rođake.

Podsetimo, naredba o delimičnoj mobilizaciji u Rusiji izazvala je proteste širom države, hapšenje demonstranata, kao i odlazak velikog broja ruskih državljana iz te zemlje.

 

 

 

Ostavite komentar