Vesti > Svet

MAKRON uzvratio PUTINU istom merom: Ne preti nam, nuklearno ORUŽJE imamo i MI!

Makron je, odgovarajući na nove pretnje ruskog lidera Vladimira Putina o spremnosti Rusije za nuklearni rat

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

15/03/2024 > 11:45

podeli vest:

MAKRON uzvratio PUTINU istom merom: Ne preti nam, nuklearno ORUŽJE imamo i MI!
Foto: Tanjug/AP/shutterstock


Francuski predsednik Emanuel Makron je sinoć u velikom intervjuu za francusku televiziju odgovorio na nuklearne pretnje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Makron je, odgovarajući na nove pretnje ruskog lidera Vladimira Putina o spremnosti Rusije za nuklearni rat, izjavio da je Francuska "nuklearna sila".

- Spremni smo, takve pretnje zemlji koja ima nuklearno oružje su neprikladne! Prvo i najvažnije, moramo se osećati zaštićeno, jer smo nuklearna sila. Spremni smo i imamo doktrinu da koristimo nuklearno oružje - rekao je Makron u intervjuu za televizijske kanale TF1 i France 2.

On je rekao da, kada je reč o nuklearnom oružju, nema potrebe da se hvalimo i dodao:

- To nam nameće odgovornost da nikada ne eskaliramo.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin nedavno je upozorio Zapad da je Rusija „tehnički spremna za nuklearni rat“ i da će se, ako SAD pošalju kopnene snage u Ukrajinu, to smatrati značajnom eskalacijom rata.

Nuklearne tenzije

Njujork tajms je pre pet dana objavio da Sjedinjene Države pripremaju "nenuklearni" odgovor krajem 2022. ako Rusija upotrebi nuklearno oružje protiv Ukrajine.

CNN je dan ranije javio da su krajem 2022. SAD počele da se "rigorozno pripremaju" za mogućnost da Rusija izvrši nuklearni napad na Ukrajinu.

Putin se 29. februara obratio ruskom parlamentu i govorio, između ostalog, o „punoj pripravnosti“ nuklearnih snaga i upozorio na posledice ukoliko NATO rasporedi kopnene snage u Ukrajini.

Ostavite komentar