Vesti > Svet

A kako će sad HOLANDIJA da dobije NOVU VLADU? Gert Vilders odustao od mesta PREMIJERA

Vilders je naveo da nije uspeo da obezbedi podršku svih partija sa kojima je pregovarao o koaliciji.

Izvor: K1info/rts.rs

Autor: Mina Duduković

14/03/2024 > 10:11

podeli vest:

A kako će sad HOLANDIJA da dobije NOVU VLADU? Gert Vilders odustao od mesta PREMIJERA
Foto: Tanjug/Ap


Gert Vilders, lider holandske krajnje desničarske partije, spreman je da odustane od premijerske funkcije jer nije obezbedio podršku.

Vilders i drugi desničarski lideri koji su pregovarali o koaliciji ostaju u parlamentu do izbora novog kabineta, koji bi mogao da bude "vanparlamentarni".

U tom slučaju, vladu bi činili stručnjaci i političari koji ne moraju da budu direktno vezani za parlamentarnu većinu, ali bi usko sarađivali sa Donjim domom.

Lider holandske krajnje desničarske Partije slobode Gert Vilders (PVV), čija je partija pobedila na prošlogodišnjim vanrednim parlamentarnim izborima, saopštio je da je spreman da odustane od namere da vodi vladu.

Foto: Tanjug/Ap

 

Vilders je naveo da nije uspeo da obezbedi podršku svih partija sa kojima je pregovarao o koaliciji.

- Mogao bih da postanem premijer samo ako bi to podržale sve stranke koalicije. A to se nije desilo. Želeo bih pravi kabinet, manje izbeglica i imigracije, sa Holanđanima na prvom mestu. Ljubav prema svojoj zemlji i biračima veća je i važnija od moje pozicije. Volim Holandiju - napisao je Vilders na Iksu (Tviteru).

Vilders je često i tokom kampanje obećavao da će "vratiti državu Holanđanima". 

Ostanak u parlamentu

Lideri Vildersove Partije slobode, Narodne partije za slobodu i demokratiju (VVD), Novog društvenog ugovora (NSC) i Pokreta poljoprivrednika-građana (BBB), između kojih su vođeni pregovori o stvaranju koalicije, postigli su dogovor da ostanu u parlamentu u slučaju formiranja novog kabineta, preneo je holandski javni servis NOS. 

Lideri preostalih stranaka sa kojima je Vilders pregovarao zauzeli su stav da su spremni da nastave sa tekućim razgovorima jedino ako se sva četiri stranačka lidera usaglase da ne budu direktno u vladi. 

Pregovori o stvaranju takve koalicije sada se vode pod posredničkom ulogom bivšeg senatora Kima Putersa, ujedno i predsednika Saveta za socijalna i ekonomska pitanja.

Stranke nisu mogle da se dogovore o stvaranju tradicionalne većinske koalicije, u kojoj lideru pobedničke partije pripada i mesto premijera.

Šansa za novu koaliciju

Vilders i ostali lideri koji su učestvovali u pregovorima o koaliciji i dalje će biti posalnici, prenose holandski mediji, pozivajući se na neimenovane izvore u vladi.

Desničarske stranke koje su pregovarale o novoj vladi istakle su da žele da postignu koncizni koalicioni sporazum, a izvori navode da je to jedini način da te stranke probaju da sklope dogovor. 

Izvori su takođe otkrili da će stranke između sebe odlučivati koga će predložiti za premijera i druge pozicije u kabinetu, a namera je da se lideri partija nađu u Donjem domu.

U ovako zamišljenoj vladi, poznatoj i kao "vanparlamentarni kabinet", mesta mogu popuniti i političari iz drugih partija i druge ličnosti koji su stručnjaci u određenoj oblasti i nisu vezani za parlamentarnu većinu. 

Ostavite komentar