Vesti > Svet

SVET POSTAJE MRAČNO MESTO! Pogledajte ZID SMRTI sa ZMAJEVIM ZUBIMA u Ukrajini, izgleda jezivo a evo čemu služi (FOTO)

Kako bi zaustavili Putinove snage, grade zid sa 42 hiljade zmajevih zuba

Izvor: K1info/Dnevnik.hr

Autor: Kristina Jokić

12/03/2024 > 10:28

podeli vest:

SVET POSTAJE MRAČNO MESTO! Pogledajte ZID SMRTI sa ZMAJEVIM ZUBIMA u Ukrajini, izgleda jezivo a evo čemu služi (FOTO)
Foto: X Printscreen/JohnH105


Ukrajina gradi zid smrti dug skoro hiljadu kilometara i ugrađuje 42 hiljade zmajevih zuba koji bi trebalo da zaustave Putinove snage u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da je situacija na ratištu bolja nego u poslednja tri meseca i da ruske snage više ne napreduju. Ukrajina koristi ovu situaciju i gradi impresivnu novu liniju odbrane od ruske vojske, postavljajući 42.000 komada betonskih protivtenkovskih prepreka poznatih kao "zmajevi zubi".

Ukrajinska vojska se priprema za novu rusku ofanzivu koja se očekuje u narednim mesecima, postavljajući zid smrti dug skoro 1.000 kilometara i izgrađen od protivtenkovskih barijera, podzemnih bunkera i rovova.

Objavljeni su i snimci na kojima se vide redovi betonskih zmajevih zuba koji bi trebalo da zaustave ruske tenkove. Tako se Putinov troslojni sistem rovova, raznih protivtenkovskih i protivpešadijskih prepreka i uporišta sada primenjuje na ukrajinskoj strani i mogao bi da bude dovoljno jak da Ukrajinci mogu da održe svoje pozicije, kao što je britanski The Sun piše.

Zvaničnik regiona Dnjepra rekao je da je jačanje odbrambene sposobnosti regiona jedan od prioriteta. Ukrajina je za slične odbrambene strukture u blizini Zaporožja izdvojila 31,6 miliona evra. Ekspert smatra da bi ovakav vid odbrane mogao biti mana jer će ukrajinska vojska biti manje fleksibilna na bojnom polju.

- Ako linije postanu statične i uopšte se ne pomeraju, to nije dobro i mogao bi da predstavlja problem za Ukrajince - rekao je Edvard Arnold iz istraživačkog centra RUSI.

Ostavite komentar