Vesti > Svet

Dečak umro zbog izazova na mrežama: Udisao OTROVNE MATERIJE, pa preminuo

Porodica upozorava na opasne izazove na TikToku

Izvor: K1info/ATVbl.rs

Autor: Milena Gačević

10/03/2024 > 16:26

podeli vest:

Dečak umro zbog izazova na mrežama: Udisao OTROVNE MATERIJE, pa preminuo
Foto: Tanjug/AP Photo


Dečak Tomi Li Grejsi Bilington (11) preminuo je nakon što je učestvovao u opasnom izazovu na društvenim mrežama pri kojem se udišu otrovne materije, tvrdi njegova porodica.

Preminuo je 2. marta dok se igrao kod prijatelja u Grinset Klozu, u Lankasteru, piše "Dejli Mejl".

Hitna pomoć i lokalna policija došli su na mesto tragedije nešto nakon 12 sati popodne. 

Policiju Lankašira pozvala je služba hitne pomoći Nort Vesta na mjesto događaja. Dečaka su prebacili u bolnicu, a tamo su ga ubrzo proglasili mrtvim.

Tina Burns, dečakova baka, progovorila je o tragičnom događaju i kazala kako je umro kada su on i njegovi prijatelji učestvovali u TikTok izazovu "hroming".

Porodica je upozorila druge roditelje na opasnosti takvih izazova i zatražila da se deci mlađoj od 16 godina zabrani korištenje društvenih mreža.

"Hroming" je i pre pojave TikToka 2018. u Velikoj Britaniji uključivao udisanje otrovnih para (iz dezodoransa u spreju, kante s bojom i slično) u svrhu intoksikacije, s tim da je ova društvena mreža blokirala sve videozapise ili pretraživanja koja koriste taj izraz. 

Baka Tina Burns rekla je za britanske medije da je njen unuk imao 'zlatno srce'. Porodica je shrvana, a dečaka opisuju kao energičnog, bistrog i omiljenog u društvu.

"Ne želimo da druga deca slede taj užasan trend sa TikToka. Slomljeni smo ali želimo spasiti druge živote i osvestiti porodice da zaštite decu i najmilije", saopštila je porodica dečaka.

Udisanje otrovnih gasova utiče na centralni nervni sistem i usporava aktivnost mozga. Izaziva povišeni pritisak, vrtoglavicu, halucinacije i povraćanje. Može rezultirati srčanim udarom i trajnim oštećenjem mozga, bubrega i jetre, ali i smrću.

- Služba hitne pomoći pozvala nas je u 12:04 sati popodne u subotu, 2. marta, na adresu Grinset Kloz u Lankasteru. Dečak više nije reagovao - zaključio je portparol policijske stanice Lankašir.

Ostavite komentar