Vesti > Svet

Atlantik PROGUTAO BROD sa 4.000 LUKSUZNIH AUTOMOBILA! PLJUŠTE TUŽBE, a priča se da je sve počelo od PORŠEA!

Da li je za potonuće broda s 4.000 automobila kriva baterija električnog automobila?

Izvor: K1info/index.hr

Autor: Mina Duduković

07/03/2024 > 14:05

podeli vest:

Atlantik PROGUTAO BROD sa 4.000 LUKSUZNIH AUTOMOBILA! PLJUŠTE TUŽBE, a priča se da je sve počelo od PORŠEA!
Foto: Youtube PrintScreen/ NimbuZ


Teretni brod koji je prevozio hiljade luksuznih automobila potonuo je u blizini portugalskog arhipelaga Azori, skoro dve nedelje nakon požara.

Bilo je to 2022. godine, kad je došlo do ogromnog požara koji je progutao stotine automobila i na kraju završio potonućem automobila.

Radilo se o ogromnoj šteti usled koje su potonule stotine skupocenih automobila. Podsetimo, zbog gubitka 15-ak automobila Lambordžini je morao da pokrene proizvodnju Aventadora kako bi osigurao kupcima već naručene i plaćene automobile. 

Tužba podignuta u Štutgartu

Prema najnovijim saznanjima, Volkswagen dobio je čak dve tužbe zbog sumnji da je uzrok požara Poršeov električni automobil. Jednu tužbu u Štutgartu, prestonici Poršea, podigli su zajedno brodar Mitsui OSK Lines i osiguravatelj Allianz, piše Bloomberg. 

Slučaj je pokrenut pre godinu dana, ali je nedavno zaustavljen zbog pregovora o medijaciji planiranih za drugu tužbu oko broda koja je trenutno pred sudom u Braunschweigu. Oba će se slučaja nastaviti ako se ne postigne nagodba.

Foto: Youtube PrintScreen/ NimbuZ

 

Sudac iz Braunschweiga planira da razgovara kasnije ovog meseca, rekli su iz suda.

Međutim, još nije utvršena istinitost tužbe, jer su se stranke svađale oko iznosa kolaterala koji se mora položiti pre nego što se postupak nastavi.

Krivac je jedan Porše

Tužitelji tvrde da je požar nastao iz litij-ionske baterije jednog od Poršea. Navode da ih VW nije obavestio o opasnosti i merama opreza potrebnim za prevoz takvih vozila, prema sudu u Stuttgartu. 

Volkswagen je potvrdio tužbe, ali je odbio dalje da komentariše. Mitsui nije odmah odgovorio na zahteve za komentar. Allianz je odbio komentarisati.

Podsetimo, s brodom Felicity Ace je potonulo i 3.965 automobila, što je Volkswagen stajalo minimalno 155 miliona dolara.

Na brodu je bilo nešto manje od hiljadu Audija, gotovo 200 Bentlija, preko 150 Porschea i stotinjak Lambordžinija.

Ostavite komentar