Vesti > Svet

DA LI BISTE NA GLASAČKOM LISTIĆU ZAOKRUŽILI "NI ZA JEDNOG"? Ova opcija postoji u SAD - i ima više glasova od BAJDENA

''Neposvećeni glas'' biće moguć u Minesoti, Masačusetsu, Alabami, Koloradu, Ajovi, Severnoj Karolini i Tenesiju

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

05/03/2024 > 23:23

podeli vest:

DA LI BISTE NA GLASAČKOM LISTIĆU ZAOKRUŽILI "NI ZA JEDNOG"? Ova opcija postoji u SAD - i ima više glasova od BAJDENA
Foto: Freepik.com


Mogućnost da ne glasaju "ni za jednog" od kandidata, odnosno da izaberu opciju ''uncomitted'' (neposvećen) na predstojećim predizborima Demokratske stranke u SAD imaju glasači u sedam saveznih država, preneo je danas CBS.

''Neposvećeni glas'' biće moguć u Minesoti, Masačusetsu, Alabami, Koloradu, Ajovi, Severnoj Karolini i Tenesiju. Na prošlonedeljnim predizborima u Mičigenu, ''neposvećena opcija'' imala je najviše glasova, odnosno 101.000, više nego što je imao predsednik SAD Džozef Bajden, ali, kako navodi američki portal, ne očekuje se da ta opcija ima više glasova od Bajdena na današnjim predizborima, poznatim i kao ''Super-utorak''.

 

U SAD je danas "super utorak", najveći dan kampanje za predsedničke nominacije Demokrata i Republikanaca, pošto se predizbori dve najveće partije u SAD održava u 16 saveznih američkih država.

Unutarstranački izbori će se odvijati od Aljaske i Kalifornije do Virdžinije i Vermonta i oni su ključni momenat za aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena i njegovog prethodnika Donalda Trampa, koji su glavni kandidati za predsedničke nominacije demokrata i republikanaca.

Više od trećine od ukupnog broja delegata dobija se na izborima na "super utorak", a kandidat republikanaca može da osvoji 854 od 2.429 delegata, dok kod demokrata može da se osvoji 1.420, što je takođe više od trećine delegata.

Tramp, koji je favorit za republikansku nominaciju, sada ima 122 delegata i treba mu još 1.093 da bi došao da potrebnog "magičnog" broja od 1.215. Bajden, favorit demokrata, sada ima 206 delegata, a potrebno mu je 1.986.

Ostavite komentar