Vesti > Svet

STRAŠNO! Dečak (15) izbo Jevreja u Cirihu: RAPIDNO RASTE broj antisemitskih napada

Švajcarska organizacija jevrejskih zajednica navela je da je žrtva zadobila teške telesne povrede i nalazi se u bolnici

Izvor: K1info/telegraf.rs

05/03/2024 > 09:57

podeli vest:

STRAŠNO! Dečak (15) izbo Jevreja u Cirihu: RAPIDNO RASTE broj antisemitskih napada
Foto: Shutterstock


Dečak (15) uhapšen je u Cirihu zbog sumnje da je izbo muškarca koji je Jevrej, a sumnja se da je motiv napada antisemitizam, prenosi Skynews.

Do napada je došlo u subotu uveče, nakon porasta sličnih incidenata širom Evrope.

Švajcarska organizacija jevrejskih zajednica navela je da je žrtva zadobila teške telesne povrede i nalazi se u bolnici.

- Fizički napadi na Jevreje u Švajcarskoj vrlo su retki. Jevrejska zajednica bila je pošteđena takvih napada koji ugrožavaju život tokom protekle dve decenije. Međutim, došlo je do značajnog porasta od 7. februara - rekli su.

Rat između Izraela i Hamasa počeo je 7. februara prošle godine kada je militantna grupa upala na jug Izraela, ubivši 1.200 ljudi, a kidnapovano je oko 250 talaca.

Gotovo pet meseci kasnije, procenjuje se da je u Gazi poginulo oko 30.000 Palestinaca, a stotine hiljada su pred ivicom gladi.

U Velikoj Britaniji, u februaru je Zajednički fond za bezbednost istakao da je broj antisemitskih incidenata dostigao rekord prošle godine.

Ta organizacija je zabeležila 4.103 antisemitska incidenta u Velikoj Britaniji u 2023. godini, što je više u odnosu na prethodni godišnji rekord od 2.261 incidenta pre dve godine.

Za rekordni broj okrivili su "veliku količinu antisemitizma koji se dogodio širom Velike Britanije nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra".

Ostavite komentar