Vesti > Svet

Ministra zdravlja NEMAČKE pitali ne širi li paniku: Izjavio da sve mora biti spremno i za eventualne VOJNE sukobe

Nemački zdravstveni sistem „osim za pandemije, mora se pripremiti i za velike katastrofe i eventualne vojne sukobe", rekao je

Izvor: K1info

03/03/2024 > 10:36

podeli vest:

Ministra zdravlja NEMAČKE pitali ne širi li paniku: Izjavio da sve mora biti spremno i za eventualne VOJNE sukobe
Foto: K1info/Shutterstock/Freepik/Tanjug/AP


Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah izjavio je da nemačko zdravstvo mora biti bolje pripremljeno za sve izazove, pa i za vojne sukobe. 

- Bilo bi glupo reći da se ne pripremamo za vojni sukob i da onda opušteno mislimo da zbog toga do njega neće doći - rekao je Lauterbah u razgovoru za dnevnik Noje Osnabriker cajtung. 

On je time reagovao na pitanje novinara nije li njegova izjava kako se nemačko zdravstvo mora bolje pripremiti za sve katastrofe, pa tako i vojne sukobe, širenje panike, prenosi DW.

Pre toga je socijaldemokratski političar rekao da se nemački zdravstveni sistem „osim za pandemije, mora bolje pripremiti i za velike katastrofe i eventualne vojne sukobe". 

- Sedeti skrštenih ruku nije opcija. Nama je i u zdravstvu potrebna prekretnica pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da bi Nemačka u slučaju napada na neku od zemalja NATO postala čvorište za zbrinjavanje povrđenih i iz drugih zemalja - rekao je Lauterbah.

On je rekao da su planovi za prestrukturiranje nemačkog zdravstvenog sistema počeli odmah nakon dolaska sadašnje koalicije na vlast, ali da su ti planovi dobili na težini i aktuelnosti nakon, kako je naveo, „razbojničkog napada Rusije na Ukrajinu". 

U tu svrhu je već pojačana koordinacija između ministarstva odbrane i zdravstva, rekao je ministar i najavio određene zakonske promene do leta.

 

 

 

 

Ostavite komentar