Vesti > Svet

ZBOG OVE POJAVE SU U PROŠLOSTI STRAHOVALI OD RATOVA, SADA SE POJAVILA OPET! Evo o čemu je reč!

Područje Alpa nalazi se na dodiru ovih suprotnih vazdušnih masa, uz snažnu aktivnost ciklona

Izvor: K1info

Autor: Ognjen Nestorović

27/02/2024 > 20:30

podeli vest:

ZBOG OVE POJAVE SU U PROŠLOSTI STRAHOVALI OD RATOVA, SADA SE POJAVILA OPET! Evo o čemu je reč!
Foto: Tanjug/AP


Danas se nad centralnim delom Mediterana nalazi veoma snažan ciklon sa centrom iznad Đenovskog zaliva.

Ovaj cikon donosi danas centralnim predelima Mediterana snažan oblačni sistem sa kišom, uz vrlo vetrovito, ali i svežije vreme.

Ponegde ima i jačih grmljavinskih pljuskova.

Položaj ciklona je takav da južna strujanja donose vrlo toplu vazdušnu masu Balkanskom poluostrvu, našem području, Jadranu i južnim i centralnim predelima Italije, uz temperature i do 20°C, dok istovremena severna strujanja donose hladniju vazdušnu masu zapadnim predelima Evrope i zapadnom Mediteranu.

Područje Alpa nalazi se na dodiru ovih suprotnih vazdušnih masa, uz snažnu aktivnost ciklona.

Nad većim delom Alpa preovladavaju severoistočna i severna struajnja, južne i jugoistočne padavine Alpa pod uticajem su južnog i jugoistočnog visinskog strujanja.

I dok širom centralnog Mediterana i u nižim predelima Alpa pada jaka kiša, veoma obilni sneg pada na južnim padinama Alpa. Snežna granica nalazi se na oko 1300 do 1700 metara nadmorske visine, a sneg je dodatno obilnijih količina i zbog uticaja orografije, odnosno naialaska južno strujanja na visoke Alpe.

Do kraja dana i tokom večeri alpsko područje na jugu Švajcarske, na jugoistoku Francuske i na severu Italije dobiće 20 do 30 centimetara snega, a Alpi u pograničnom delu ovih zemalja dobiće i do pola metra snega.

 

Obilni sneg ponovo će zavejati više predele Alpa i doneti nevolje u saobraćaju.

Sreda će doneti stabilizaciju vremena, koja će potrajati i tokom četvrtka, ali ne zadugo, jer se već u petak očekuje novi talas obilnih padavina.

Oblast Alpa ponovo će zahvatiti obilna kiša, a predele iznad 1000 metara nadmorske visine i sneg, pri čemu se obilni sneg očekuje na visinama iznad 1500 metara.

Obilni sneg tada neće zahvatiti samo švajcarske, francuske i italijanske predele Alpa, već i Alpe na zapadu Austrije, a širom Alpa palo bi novih pola metra snega.

Alpi su već tokom prethodne sedmice dobili ogromne količine novog i svežeg snega, mnogi predeli više od pola metra, dok je u slovenačkim Alpima palo i do jednog metra snega, pa je Krederica merila 320 centimetara, a sneg je bio praćen i grmljavinom.

Inače, položaj ciklona ovih dana je takav da u njegovom prednjem delu preovladavaju  veoma snažna visinska južna strujanja, pri čemu sa severa Afrike preko Krita, juga Balkana, Jonskog mora i Jadrana do južnih i istočnih predela Alpa pristižu čestice pustinjskog peska iz Sahare. Dakle, u predelima sa padavinama očekuju se prljava kiša, a na planinama čak i sneg sa česticama peska iz Sahare, pa bi on, pa tako i snežni pokrivač mogli dobiti crvenkastu ili žućkastu nijansu. Ova pojava koliko god izgledala fascinantna, potpuno je prirodna i uobičajena pri aktuelnoj vremenskoj situaciji.

Ljudi su u dalekoj prošlosti ovu potpuno prirodnu pojavu povezivali sa time da će doći do neke velike nesreće, pa čak i ratova, ne sluteći da veoma sitne čestice, u ovom slučaju pustinjskog peska, mogu višim slojevima atmosfere preći i put od nekoliko hiljada kilometara i da visinskim vetrovima dospu i do drugih kontinenata, a da potom putem padavina dospu do tla. Sličn situacija je i sa drugim česticama, poput vulkaskog pepela, koji može čak da promeni i klimu, a u vreme nukelarnih nesreća u Černobilju i u Fukošimi, radioaktivne čestice dospele su i na mnoga udaljenija područja.

Sneg sa česticama pustinsjkog peska iz Sahare u prošlosti je padao i na našem području, pa je tako jednom zabeleženo da čitava planinam bude prekrivena crvenim snegom. Inače, boja snežnog pokrivača zavisiće od toga iz kog dela pustinje je dospeo pesak, pa od toga zavisi da li će pesak biti žućkast ili narandžast i crven, pa će od toga zavisiti i pokrivač.

Isto tako i kiša može sadržati čestice peska iz Sahare, a ova pojava najvidljivija je na vozilima po prestanku padavina.

Ostavite komentar