Vesti > Svet

Velika Britanija ušla u RECESIJU: Borba sa inflacijom je prioritet, narednih nekoliko godina biće teške za GRAĐANE

Stručnjaci se hvataju za slamku i kažu da je dobro da je nezaposlenost niska

Izvor: K1info/index.hr

Autor: Milena Gačević

15/02/2024 > 11:23

podeli vest:

Velika Britanija ušla u RECESIJU: Borba sa inflacijom je prioritet, narednih nekoliko godina biće teške za GRAĐANE
Foto: Tanjug/AP


Privreda Ujedinjenog Kraljevstva službeno je ušla u recesiju, pokazuju brojke. Recesijom se smatra svako lagano opadanje bruto nacionalnog proizvoda u dva ili više uzastopnih kvartala. Bruto domaći proizvod (BDP) se između oktobra i decembra smanjio za 0,3%, prema najnovijim podacima britanskog Nacionalnog zavoda za statistiku (ONS).

Negativni privredni rast je zabeležen i u prethodnom razdoblju od jula 2023. te naredna tri meseca (0,1%).

Podaci ONS-a su samo procena i podložni su reviziji. Dok su prethodne recesije, poput one tokom globalnog finansijskog sloma 2008. i 2009., bile dugotrajne, ova će verojatno biti blaga i kratkotrajna. Kako god, ovo nije dobra vest za premijera Sunaka i njegovu vladu, kojima je rast privrede bilo jedno od primarnih obećanja, piše Sky News.

Visoka inflacija i sve veći računi umanjili su potrošačku sposobnost Britanaca. Celu situaciju je unazadilo i olujno nevreme, zbog kojeg je proizvodnja bila ograničena, a kupci su ostajali kod kuće.

Najviše se osetio pad u sektru građevine i u maloprodaji.

- Visoka inflacija je najveća pojedinačna prepreka rastu i zato je njezino smanjivanje postalo naš glavni prioritet. Dok su kamatne stope visoke, ne iznenađuje nizak privredni rast. Ali postoje znaci oporavka - kazao je kancelar Jeremy Hunt. 

- Stručnjaci se slažu da će u sledećih nekoliko godina doći do privrednog rasta, plate rastu brže od cena, stope hipoteka su pale, a nezaposlenost je i dalje niska. Iako su vremena još uvijek teška za mnoge porodice, moramo se držati plana - smanjivanja poreza na rad i poslovanje kako bismo izgradili jače ekonomiju - dodao je. 

Ostavite komentar