Vesti > Svet

I Japan i Austrija OBUSTAVLJAJU FINANSIRANJE UNRWA: Ovo je RAZLOG

Odluku o privremenom finansiranju UNRWA već su donele SAD, Australijam, Kanada, Velika Britanija, Nemačka, Italija, Holandija, Švajcarska

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Anica Ninković

29/01/2024 > 10:23

podeli vest:

I Japan i Austrija OBUSTAVLJAJU FINANSIRANJE UNRWA: Ovo je RAZLOG
Foto: Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair


Japan je odlučio da obustavi finansiranje Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), zbog sumnje da su pojedini pripadnici te agencije bili umešani u napad Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Ministarstvo spoljnih poslova Japana saopštilo je da će pomoć za UNRWA za sada biti obustavljena, dok se slučaj istražuje i razmatraju mere koje treba preduzeti, prenosi japanska agencija Kjodo.

Navedeno je da je Japan "izuzetno zabrinut" zbog navodne umešanosti osoblja UNRWA u "teroristički napad" i da poziva tu agenciju UN da istraži slučaj i preduzme odgovarajuće mere kako bi mogla "čvrsto da ispuni ulogu koju treba da ima".

Odluku o privremenom finansiranju UNRWA već su donele SAD, Australijam, Kanada, Velika Britanija, Nemačka, Italija, Holandija, Švajcarska i Finska, a posle optužbi Izraela da je 12 zaposlenih te agencije UN, ključne za pomoć ugroženom palestinskom stanovništvu, bilo uključeno u prekogranični napad Hamasa.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš saopštio je juče da će krivično odgovarati "svaki zaposleni UN umešan u akte terora".

Kako je navedeno u saopštenju generalnog sekretara UN, od 12 umešanih u taj napad, koji je rezultirao izraelskom vojnom operacijom u Pojasu Gaze, sa njih devetoro je raskinut ugovor, za jednog je potvrđeno da je mrtav, a identitet preostalo dvoje se još utvrđuje.

Foto: Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

 

Istovremeno je Gutereš apelovao na vlade da nastave podršku UNRWA, posle odluke devet zemalja da privremeno obustave finansiranje te agencije UN koja pomaže palestinskim izbeglicama.

Pored Japana i Austrija je odlučila da suspenduje finansiranje Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), dok se ne sprovede puna istraga povodom navoda da je nekoliko zaposlenih te agencije bilo umešano u napad Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije pozvalo je UNRWA i Ujedinjene nacije da, kako se navodi u saopštenju, sprovedu sveobuhvatnu, brzu i potpunu istraga povodom tih navoda, prenosi Rojters.


 

Ostavite komentar