Vesti > Svet

Ovako će izgledati ELIZABETINO POSLEDNJE PUTOVANJE - od Vestminstera do Vindzora

Pred kraj službe, biće odsviran britanski Posmrtni marš oko 12.55 sati, a onda će nacija u tišini stajati dva minuta

Izvor: K1info/Tanjug

19/09/2022 > 07:35

podeli vest:

Ovako će izgledati ELIZABETINO POSLEDNJE PUTOVANJE - od Vestminstera do Vindzora
Foto: Tanjug/AP Photo/Christian Hartmann/Pool


Princ DŽordž (9) i princeza Šarlot (7), deca princa Vilijama i princeze Kejt, biće među više od 2.000 gostiju na sahrani kraljice Elizabete Druge u Vestminsterskoj opatiji, koja počinje danas u 12.00 sati (11.00 po lokalnom).

DŽordž i njegova sestra biće deo povorke kraljevske porodice i pratiće kovčeg dok ulazi u crkvu, preneo je BBC.

Pre sahrane, crkveno zvono će se oglašavati na svaki minut u trajanju od 96 minuta, koliko je živela Elizabeta.

Pred kraj službe, biće odsviran britanski Posmrtni marš oko 12.55 sati, a onda će nacija u tišini stajati dva minuta.

Svetski lideri i poznate ličnosti okupiće se u crkvi iz 13. veka u 12.00 časova, a kraljevska pratnja će voditi pogrebnu povorku iza Elizabetinog kovčega.

U pogrebnoj povorci, Vilijam i Kejt će ići ispred DŽordža i Šarlot, a posle njih će ići njihovi stric i strina, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, Hari i Megan, kao i ostali članovi kraljevske porodice.

Treće dete Vilijama i Kejta, Luis (4), neće prisustvovati sahrani.

Na službi će biti puštana tradicionalna crkvena muzika i čitaće se citati iz Biblije, a ceremoniju će voditi kenterberijski nadbiskup DŽastin Velbi.

Takođe, premijerka Liz Tras će pročitati odlomke iz Biblije, uz nju će biti religiozni lideri, uključujući i kardinala od Vestminstera Vinsenta Nikolsa, nadbiskupa rimokatoličke crkve.

Vrata Vestminsterske opatije će se otvoriti u 9.00 sati, tri sata pre početka ceremonije, a kovčeg će napustiti Vestminster hol u 12.35 časova i biće dopremljen u opatiju u 12.52.

Specijalna državna kočija će nositi njen kovčeg, a vući će ga 98 mornara ratne mornarice po tradiciji koja datira od sahrane kraljice Viktorije.

Više od 4.000 pripadnika vojske će pratiti kovčeg, koji će ići sporo kroz centralne ulice Londona.

"Sahrana veka" će trajati do večernjih časova, pošto će polaganje tela u dvorcu Vindzor biti obavljeno na privatnom opelu u 20.30 sati, a vodiće ga vindzorski đakon.

Kraljičino poslednje počivalište biće porodična kapela kralja Džordža Šestog, gde su sahranjeni njena majka i otac, i gde se čuva pepeo njene sestre, princeze Margaret. Kada je princ Filip umro, privremeno je položen u kraljevsku kapelu Sveti Ðorđe u Vindzoru, ali će sada biti premešten u kapelu gde će njegovi posmrtni ostaci biti položeni pored Elizabete.

Iz Vestminsterske opatije kažu da će ovo biti prva sahrana jednog monarha još od 18. veka, iako je u toj opatiji nedavno bilo više sahrana bračnih partnera monarha.

BBC dodaje da će muzika na sahrani biti u duhu i po ukusu kraljice. Sviraće se kompozicije Ralfa Vona Vilijamsa, Sebastijana Baha i Edvarda Elgara.

 

 

 

Ostavite komentar