Vesti > Svet

Stejt department opomenuo KURTIJA kao nikad: Evo šta kažu o ukidanju srpskog dinara na KiM

Srbija ima pravo da pruži finansijsku pomoć pripadnicima srpske zajednice

Izvor: K1info/Tanjug

24/01/2024 > 09:24

podeli vest:

Stejt department opomenuo KURTIJA kao nikad: Evo šta kažu o ukidanju srpskog dinara na KiM
Foto: K1info/Shutterstock/Pixabay/TANJUG/dopisnik KiM


Američki Stejt department pozvao je privremene prištinske institucije da preispitaju odluku o ukidanju srpskog dinara kao sredstva plaćanja, preneo je portal PavlovićTudej.

- Pozivamo Vladu Kosova da preispita ovu odluku, konsultuje se sa pogođenim zajednicama, odgovori na zabrinutosti koje je izrazila međunarodna zajednica i obezbedi dovoljno vremena za sprovođenje svojih odluka, kako bi se ublažio uticaj koji će te odluke imati na građana - saopštio je portparol Stejt Departmenta.

Izražavajući zabrinutost SAD zbog regulative Centralne banke tzv. Kosova, portparol je izjavio da Srbija ima pravo da pruži finansijsku pomoć pripadnicima srpske zajednice na KiM.

- Zabrinuti smo da će uredba usvojena 27. decembra negativno uticati na etničku srpsku zajednicu na Kosovu - dodaje se u saopštenju.

Stejt department je, takođe, podsetio premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija na pravno obavezujuće obaveze koje je Priština preuzela, odnosno na formiranje Zajednice Srpskih Opština.

- ZSO je primarni mehanizam preko kojeg bi Srbija mogla transparentno da pruži finansijsku podršku institucijama i pojedincima u okviru kosovskog pravnog okvira - navodi se u saopštenju Stejt departmenta i naglašava da je pojedincima na KiM koji ''legitimno primaju finansijsku pomoć od Srbije potreban pristup funkcionalnom, legalnom mehanizmu preko kojeg mogu da dobiju tu podršku''.
 

Ostavite komentar