Vesti > Svet

IRAN BROJI ŽRTVE: Najmanje 103 POGINULE OSOBE u 2 eksplozije u TERORISTIČKOM NAPADU!

Državni emiter Irib saopštio je da je još 171 osoba ranjena kada su eksplozije pogodile procesiju u blizini džamije Saheb al-Zaman

Izvor: K1info/Tanjug

03/01/2024 > 15:37

podeli vest:

IRAN BROJI ŽRTVE: Najmanje 103 POGINULE OSOBE u 2 eksplozije u TERORISTIČKOM NAPADU!
Foto: Tanjug/AP Photo/Mahdi Karbakhsh Ravari


Najmanje 103 osobe su poginule u dve eksplozije u blizini grobnice iranskog generala Kasema Sulejmanija na četvrtu godišnjicu njegovog ubistva od strane SAD, javljaju iranski državni mediji.

Državni emiter Irib saopštio je da je još 171 osoba ranjena kada su eksplozije pogodile procesiju u blizini džamije Saheb al-Zaman u gradu Kermanu na jugu zemlje.

Zamenik guvernera Kermana rekao da je reč o "terorističkom napadu".

Internetom kruže brojni snicmi na kojima se vidi navodni etrntuak jedne od eksplozija, kao i tela mrtvih i povređenih. Telegraf nije mogao da potvrdi verodostojnost tih snimaka.

Na stotine ljudi je, kako se izveštava, u sredu hodalo ka grobnici u okviru ceremonije u znak sećanja na generala Sulejmanija, koji je ubijen u napadu američkom dronovima u susednom Iraku 2020.

Sulejmani je viđen kao najmoćnija ličnost u Iranu posle vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hamneija.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mahdi Karbakhsh Ravari

 

Kao komandant prekomorskih operacija Iranske revolucionarne garde, snaga Kuds, bio je arhitekta iranske politike širom regiona.

Bio je zadužen za tajne misije snaga Kuds i njihovo pružanje smernica, finansiranja, oružja, obaveštajne i logističke podrške savezničkim vladama i oružanim grupama, uključujući Hamas i Hezbolah.

Tadašnji američki predsednik Donald Tramp, koji je naredio atentat 2020. godine, opisao je Sulejmanija kao "teroristu broj jedan bilo gde u svetu".

Ostavite komentar