Vesti > Svet

LEDENI TALAS OKOVAO EVROPU! U ovim zemljama temperatura pala na -40!

U malom selu termometar je u utorak rano pokazao minus 41,6 stepeni

Autor: K1info

02/01/2024 > 15:56

podeli vest:

LEDENI TALAS OKOVAO EVROPU! U ovim zemljama temperatura pala na -40!
Foto: Tanjug/AP


Finska i Švedska su u utorak zabeležile najniže temperature ove zime nakon što se živa u termometru spustila čak 40 stepeni ispod nule, kao rezultat hladnoće koja je vladala u nordijskom regionu.

U Nikaluokti, malom selu naseljenom domorodačkim narodom Sami u severnoj Švedskoj, termometar je u utorak rano pokazao minus 41,6 stepeni, javila je švedska javna televizija SVT.

- To je najhladnija temperatura koju smo do sada imali ove zime i nastaviće da bude veoma hladno na severu - dodaje medij.

Foto: Tanjug/AP

 

Železnički operateri u Švedskoj rekli su da je zahlađenje izazvalo značajne probleme za železnički saobraćaj na severu, između ostalog.

Švedski meteorološki i hidrološki institut prijavio je temperaturu od minus 30 stepeni na nekoliko lokacija u severnoj Švedskoj.

Takođe je izdato upozorenje na sneg i vetar za centralnu i južnu Švedsku, navodeći da snežne padavine u sredu u kombinaciji sa vetrom mogu da izazovu probleme. Njegovo drugo po redu upozorenje važi od ponoći do srede.

Foto: Tanjug/AP

 

U susednoj Finskoj zimski rekord zabeležen je u severozapadnom gradu Ilivjeska, gde je temperatura pala na minus 37,8 stepeni u utorak rano.

Na nekoliko lokacija u regionu Arktičke Laponije zabeležene su temperature preko minus 30 stepeni. Glavni grad Finske, Helsinki, takođe je bio pod hladnoćom, a očekuje se da će se temperatura tokom ove nedelje kretati između minus 15 i minus 20 stepeni.

Finski meteorološki institut izdao je upozorenje na znatno hladno vreme koje će ove nedelje preovladavati u zemlji, a prognozirane temperature će verovatno u delovima zemlje preći minus 40 stepeni.

Foto: Tanjug/AP

 

Deo auto-puta E18 u južnoj Norveškoj zatvoren je zbog vremenskih prilika, saopštila je policija.

U Danskoj je ključni most zatvoren za vozila sa lakim prikolicama zbog jakog vetra koji može da utiče na vožnju, saopštila je danska direkcija za puteve.

Ostavite komentar