Vesti > Svet

NAJAVA RATA ili POLITIČKA IZJAVA?Holandski komandant vojske upozorava na potencijalni rat sa Rusijom

I holandska vojska i društvo u celini moraju da se pripreme za mogućnost rata sa Rusijom, izjavio danas general-potpukovnik Martin Vijnen

Izvor: K1info

Autor: Nestorović Ognjen

28/12/2023 > 12:30

podeli vest:

NAJAVA RATA ili POLITIČKA IZJAVA?Holandski komandant vojske upozorava na potencijalni rat sa Rusijom
Foto: Tanjug/AP/Freepik


Odlazeći komandant Kraljevske holandske vojske istakao je da Holandija i holandski narod treba da se pripremi za to.  Vijnen je istakao da Holandija treba da sledi primere zemalja poput Švedske, Finske i baltičkih zemalja, koje se graniče sa Rusijom ili su joj blizu i bolje su pripremljene za izbijanje rata, preneo je portal NL tajms.

-Holandija treba da nauči da čitavo društvo mora da bude spremno kada stvari krenu po zlu-, rekao je Vijnen za holandski list.

Za civile to znači da imaju hranu i vodu za piće u zalihama za vanredne situacije.

-Holandija ne bi trebalo da misli da je naša bezbednost zagarantovana jer smo udaljeni 1.500 kilometara-, istakao je on.

Vijnen je upozorio da Rusija jača i da je potrebno imati jaku vojsku kao sredstvo odvraćanja. Stoga je, kako je naveo, važno otkloniti nedostatak osoblja u vojsci. Vijnen mnogo očekuje od volonterske godine u vojsci za mlade, koja je sprovedena nakon sličnog programa u Švedskoj. U programu je učestvovalo oko 600 mladih, ali Vijnen se nada da će svake godine privući dve do tri hiljade mladih, od kojih će trećina verovatno izabrati karijeru u vojsci, a trećina postati rezervisti.

Ostavite komentar