Vesti > Svet

Ova BOLNICA U GAZI više NE RADI: Sve pacijente MORALI DA EVAKUIŠU, čak i novorođenčad

Mnoge bolnice u Gazi, zbog sukoba više nisu u funkciji, a najviše su pogođene zdravstvene ustanove na severu enklave

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Katarina Milanović

19/12/2023 > 10:27

podeli vest:

Ova BOLNICA U GAZI više NE RADI: Sve pacijente MORALI DA EVAKUIŠU, čak i novorođenčad
Foto: Freepik/Tanjug/AP


Bolnica na severu Gaze Kamal Advin, u koju su izraelske trupe upale prošle nedelje kada su buldožerom probile u njen krug, više ne funkcioniše i pacijenti su evakuisani, izjavio je danas predstavnik Svetske zdravstvene organizacije Ričard Piperkorn.

On je dodao da su među pacijentima i bebe.

- Koliko smo shvatili bolnica više ne funkcioniše - rekao je Piperkorn novinarima Rojtersa, pojašnjavajući da su dve novorođene bebe odvedene porodicama kući, dok su drugi pacijenti, uključujući evakuisani u bolnice Al Ahli i Al Šifa.

Piperkorn je naveo da se, navodno mnogo zdravstvenih radnika nalazi u pritvoru.

- Ne možemo sebi da priuštimo da izgubimo nijednu bolnicu - dodao je on.

Dok su mnogi stanovnici Gaze raseljeni u njen južni deo, ipak postoje izveštaji u kojima se navodi da je na sevrnom delu enklave ostalo još nekoliko stotina hiljada ljudi, gde je, kaže Piperkon, potrebno da niz zdravstvenih ustanova ostane u funkciji. Piperkorn je dodao i da je oko 4. 000 raseljenih lica, koji su sklonište našli u krugu medicinskog kompleksa Naser u južnom gradu Kan Junis, bilo u opasnosti jer Izrael tamo vodi vojne operacije.

Mnoge bolnice u Gazi, zbog sukoba više nisu u funkciji, a najviše su pogođene zdravstvene ustanove na severu enklave, u kojoj je pre početka sukoba živelo 2,3 miliona ljudi.

Ostavite komentar