Vesti > Svet

Američka DEMO(N)KRATIJA ponovo na delu: 8 policajaca izrešetalo Afroamerikanca, u njega sasuli 60 METAKA

Objavljeni snimci ubistva, javnost sve podseća na slučaj Džordža Flojda, počeli protesti

Autor: K1

04/07/2022 > 08:25

podeli vest:

Američka DEMO(N)KRATIJA ponovo na delu: 8 policajaca izrešetalo Afroamerikanca, u njega sasuli 60 METAKA
Foto: Tanjug/AP

Policija Ohaja objavila je više snimaka ubistva nenaoružanog Afroamerikanca Džejlend Vokera (25) prošle sedmice u gradu Akronu na kojima se vidi da je na njega pucalo čak osam policajaca.

Telo ubijenog je pronađeno sa oko 60 prostrelnih rana na jednom parkingu, gde se pred policijskom poterom zaustavio, izašao iz automobila i pokušao da pobegne.

Policajci u poteri su mislili da je ubijeni Afroamerikanac naoružan, a na konferenciji za novinare je prikazan i snimak na kojem se, kako tvrdi policija, čuju pucnji iz automobila ubijenog Džejlenda, prenosi Rojters.

 

 

U njegovom automobilu, navodi se, kasnije je pronađen pištolj.

Ogranak Nacionalne asocijacije za unapređenje položaja obojenih osoba (NAACP) iz Akrona planirao je miran skup nakon današnje konferencije za novinare policije i objavljivanja snimka.

 

Advokat Vokerove porodice Bobi Dičelo opisao je video kao brutalan i rekao da su Vokerovi rođaci zabrinuti da bi protesti ovog vikenda mogli da prerastu u nasilne.

Ovo je poslednje u nizu ubistava Afroamerikanaca, koje je izvršila policija u SAD.

Kritičari tvrde da su ova ubistva neopravdana, kao i ubistvo Džordža Flojda 2020. u Mineapolisu, koje je izazvalo globalne proteste protiv policijske brutalnosti.

Ostavite komentar