Vesti > Svet

Hamas DROGIRAO TAOCE pre puštanja, a razlog je JEZIV: Izgledali su SREĆNO, ali...

Taocima koje je Hamas oslobodio iz Pojasa Gaze date su tablete za smirenje klonazepam pre nego što su prebačeni u Izrael

Izvor: K1info/telegraf.rs

05/12/2023 > 20:17

podeli vest:

Hamas DROGIRAO TAOCE pre puštanja, a razlog je JEZIV: Izgledali su SREĆNO, ali...
Foto: Tanjug/AP


Taoci koje je Hamas oslobodio navodno su dobili drogu kako bi izgledali srećni nakon maltretiranja u zatočeništvu, piše "Times of Israel".

Taocima koje je Hamas oslobodio iz Pojasa Gaze date su tablete za smirenje pre nego što su prebačeni u Izrael u pokušaju da izgledaju srećnije nakon tretmana u zatočeništvu, navodi se u izveštaju.

Dr Hagar Mizrahi, šef medicinskog odeljenja izraelskog Ministarstva zdravlja, rekao je izraelskoj vladi o navodnim drogama u utorak, navodi "Times of Israel".

List prenosi da je Mizrahi drogu nazvao klonazepam, koji je izvan Izraela poznat kao klonopin i rivotril. To bi učinilo da taoci izgledaju smireno, srećno i optimistično nakon što su pretrpeli fizičko zlostavljanje, lišavanje slobode i psihički teror od strane palestinske terorističke grupe, navodi se u izveštaju.

Nacionalni institut za zdravlje opisuje da se taj lek "koristi se za ublažavanje napada panike", između ostalog.

Taoci, koji su proveli više od 50 dana u zatočeništvu, prvo su predati Međunarodnom Crvenom krstu pre nego što su prebačeni u Izrael.

Više od 240 ljudi, Izraelaca i stranih državljana, oteti su i odvedeni u Gazu 7. oktobra kada je Hamas napao Izrael i masakrirao 1.200 ljudi, navodi izraelska vlada.

Foto: Tanjug/AP

 

Izrael je odgovorio žestokom kampanjom bombardovanja i kopnenim operacijama u vojnoj misiji s ciljem da zbriše tu terorističku grupu.

Izrael i Hamas postigli su privremeni sporazum o prekidu vatre koji je stupio na snagu 24. novembra, tokom kojeg je teroristička grupa oslobodila 110 talaca u zamenu za oko 240 palestinskih zatvorenika. Primirje je okončano i borbe su nastavljene 30. novembra nakon što su obe strane optužile drugu za kršenje uslova primirja.

Lekar koji je lečio oslobođene Hamasove taoce u Izraelu rekao je za "Fox News" da preživeli pate od neviđenog nivoa "ekstremno teškog psihičkog zlostavljanja".

- Mogu da vam kažem da u ime svih medicinskih i psiholoških timova koji leče one koji se vraćaju, psihička stanja na koja smo naišli nemaju presedana u medicinskoj literaturi. Smatramo da moramo da prepišemo udžbenike posttraume - rekla je dr Renana Eitan u "Nedeljom uveče u Americi".

Ona je otkrila da Medicinski centar u Tel Avivu aktivno leči više od 15 bivših talaca i opisala je njihovo "teško fizičko i psihičko zlostavljanje". Tvrdi da su bili izloženi "gladovanju, premlaćivanju i seksualnom zlostavljanju" dok ih je teroristička grupa držala u "nehumanim sanitarnim uslovima".

- Deca su bila primorana da gledaju brutalne video-snimke. Bila su pod stalnim pretnjama oružjem i pretnjama da će im nauditi čak i nakon što su puštena, uz prinudnu upotrebu psihijatrijskih lekova i drugih supstanci - rekla je Eitan.

Izraelska vojska saopštila je u ponedeljak da 137 talaca, uključujući žene i decu, i dalje drže teroristi Hamasa u Pojasu Gaze.

"Imamo moralnu obavezu da nastavimo da činimo sve da ih vratimo kući", objavile su Izraelske odbrambene snage na platformi X (Tviter).

Ostavite komentar