Vesti > Svet

FRANCUSKA je meta TERORISTA: Retko postoje usamljeni VUKOVI, organizacije su POVEZANE, a cilj je što veći broj ŽRTAVA

Da li je ovaj incident podstakao zabrinutost u vezi s mogućim novim talasom terorističkih napada u Evropi?

Izvor: K1info

04/12/2023 > 13:12

podeli vest:

FRANCUSKA je meta TERORISTA:  Retko postoje usamljeni VUKOVI, organizacije su POVEZANE, a cilj je što veći broj ŽRTAVA
Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija


Francuska policija, uhapsila 25-godišnjeg radikalnog islamistu zbog ubistva nemačkog turiste i ranjavanja još dve osobe u Parizu.

Prof. dr Radomirom Milašinović, jedan od osnivača Evroazijskog bezbednosnog Foruma i bivši dekan Fakulteta bezbednosti i pukovnik u penziji, Boško Zorić u emisiji "Uranak" na televiziji K1, objasnio je da li je ovaj incident podstakao zabrinutost u vezi s mogućim novim talasom terorističkih napada u Evropi i koliko situacija na Bliskom istoku doprinosi ovakvim pretnjama. Takođe, on smatra da je u Parizu došlo do propusta bezbednosnih struktura.

- Nadzor se sprovodi unutar grupe ili terorističke organizacije, budući da  počinilac iz Pariza, nije osoba  koja je tretirana kao pojedinac sklon samoubilačkim aktivnostima ili izvođenju terorističkih činova. Oni su pod stalnim nadzorom, što je nužnost. Ovde se radi o propustu u sigurnosnim strukturama Francuske, jer je iz dosijea teroriste vidljivo da je labilna ličnost i da nije mentalno uravnotežena. Ako je nivo njegove neuračunljivosti takav, ne postoji nikakvo opravdanje za slobodno kretanje, pogotovo ne za posedovanje sredstava koja se mogu koristiti u terorističkim napadima - rekao je prof. dr. Radomir Milašinović.

Dodao je da smatra da se radi o organiziranom terorističkom činu.

- Retko postoje usamljeni vukovi, koji samostalno izvode teroristički napad. Terorističke organizacije u novojoj istoriji su povezane, da li u terorističke grupe koje deluju samostalno, ili su samo jednim delom povezane sa nekom većom organizacijom, mrežom ili slično. Postoji nešto što sve te indentifikovane terorističke organizacije i prate, to su obaveštjane i kontraobaveštajne strukture. Takvi ljudi, pogotovu ako je skoro izašao iz zatvore, ne mogu biti amnestirani i da mu se daje puna sloboda kretanja, bez određenih nadzora, nad njihovim ponašanjem - rekao je on.

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

Prof. dr Radomir Milašinović

Na pitanje, šta danas radi Evropa kada je reč o antiterorizmu, prof. Milašinović objasnio je da je to jedan kontinuirani proces.

- Antiterorizam mora da bude jedan kontinuirani proces, a terorizam se ne sme posmatrati jednostrano. Mora se posmatrati sa socijalne strane, sa stanovništva krivičnog i međunarodnog prava. Imate međunarodni terorizam, koji je vezan direktno za države i koji ima svoju manifestaciju na najrazličitije načine - rekao je on i dodao:

- Ako pođemo od nečega što se dešavalo u poslednjih par godina, a i pre 50 godina, kada je bukvalno terorizam bio vezan za obaveštajne strukture mnogih država i koje su korišćene u ratnim i mirnodopskim uslovima da bi se obuzdavale neke druge države ili da bi vođena borba bila protiv terorizma ili kapitalizma, jer su i na jednoj i na drugoj strani negovane i gajene upravo one strukture koje su mogle na tajni i prekriveni način uz snažnu logistiku, upravo takvih struktura činiti najrazličitija teroristička dela, koja nikako nisu skoncentrisani da se izazove šteta ili ubistvo nekoliko ljudi, već sve ono što bi akciju činilo katastrofalnom.

Antiteroristička borba ne može da se radi bez znanja.

- Terorizam je potreba, interes, ali i funkcija, koja na drugoj strani ima sistem i mehanizam suprotstavljaju. Antiteroristička borba ne može da se radi bez znanja, a znanje je vezano za one strukture koje prikupljaju znanje, to je dužnost onih profesionalaca koji će da upoznaju svakog pojedinca za koga se sumnja, a onda svakog pojedinca koji je nekada indentifikovan kao pripadnik neke organizacije ili je umrežen kao Al Kaida ili druge organizacije - zaključio je prof. Radomir Milašinović u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

Boško Zorić ističe da su ranije terorističke organizacije imale političke ciljeve

- Ranije su terorističke organizacije imale uglavnom političke ciljeve, koji su bili fokusirani na promenu vlasti ili na uticaj na državu da promeni svoje odluke. Danas, savremeni teroristi, kao što su ovi u Francuskoj, više nemaju ideologiju. Ranije su vodili računa da bude što manje civilnih žrtava, vodili su račun da im meta bude državni činovnik, vojni, policijski, bezbednosti, dok današnji teroristi imaju suprotno. Njima je cilj što veći broj civilnih žrtava, kao izazivanje straha i zastrašivanje naroda. To je najveća opasnost terorizma, želja da se stvori nesigurnost. Na taj način, oni smatraju da dobijaju neke političke poene, kojih zapravo nema - rekao je on.

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

Boško Zorić

Objasnio je zbog čega je Francuska glavna meta.

- Francuska ima najviše migranata. Ona je i ranije bila njihova najveća želja, kako bi se došlo do Pariza. Čim su tamo duže vremena locirani, sve su terorističke ćelije povezane. Teško je da čovek sam nešto uradi. Jedan od ciljeva je nažalost, njihovo verovanje da čine božije delo. Oni su spremni da žrtvuju sebe i svoju porodicu zbog takvih uverenja. To su te sulude ideologije, koja nema politički motiv. Profesor Lombardi je upozorio da evropske policije i službe koje su nadležne da se bore protiv terorizma nisu spremne i da podhitno moraju da menjaju način rada i obuku za suprotstavljanje novim teroristima - rekao je on.

Otkrio je šta ne rade dobro.

- Kao što vidimo iz ovih ratova u Ukrajini i na Bliskom istoku, mnoge zablude se otkrivaju tek kada rat počne. Ako vi živite po nekom šablonu, i ubeđeni ste da je to to , a ne pratite šta se sve novo dešava, ne samo na polju u radu terorističkih organizacija, nego kako napredak tehnologije doprinosi teroristima i šta oni koriste sve. Sada imate društvene mreže, ranije su između ćelija morale da budu kurirske službe - rekao je on.

Boško Zorić smatra da je jedan od ciljeva terorista i da se smanji protok ljudi.

- Jedan od ciljeva terotista je da se smanji protok turista i protok stanovništva - zaključio je pukovnik u penziji Boško Zorić u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

Ostavite komentar