Vesti > Svet

RAT IZRAELA I HAMASA TRAJAO BI BAR JEDNU DECENIJU: Makron o planu Izraela da potpuno uništi taj islamski pokret!

Mislim da smo došli do tačke na kojoj će izraelske vlasti morati preciznije da definišu svoj cilj i željeno stanje stvari, rekao je Makron

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Milena Gačević

03/12/2023 > 12:06

podeli vest:

RAT IZRAELA I HAMASA TRAJAO BI BAR JEDNU DECENIJU: Makron o planu Izraela da potpuno uništi taj islamski pokret!
Foto: Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je da izraelski plan da se zauvek eliminiše Hamas, nosi rizik desetogodišnjeg rata, što se u francuskim medijima tumači kao odbacivanje izraelskog plana o ratu do potpune eliminacije Hamasa.

Govoreći na konferenciji za novinare na marginama klimatskih pregovora UN COP28 u Dubaiju, Makron je ukazao da Izrael rizikuje da bude pokretač decenijskog rata, prenosi portal BFM TV.

- Šta znači potpuno uništenje Hamasa i da li neko misli da je to moguće? Ako misli da jeste, to znači da će rat trajati 10 godina. Mislim da smo došli do tačke na kojoj će izraelske vlasti morati preciznije da definišu svoj cilj i željeno konačno stanje stvari - rekao je Makron.

Francuski predsednik je u subotu otputovao u Dohu da se sastane sa katarskim emirom Tamimom bin Hamadom Al-Tanijem, čija je vlada igrala centralnu ulogu u diplomatskim naporima da se okonča sukob Izraela i Hamasa.

Međutim, Makronov petočasovni boravak u Dohi dogodio se neposredno nakon odlaska izraelskih pregovarača koji su potvrdili da je došlo do "zastoja u pregovorima" u vezi sa primirjem.

Izrael i Hamas su se uzajamno optuživali za kršenje primirja, koje je, dok je trajalo, omogućilo oslobađanje 80 izraelskih talaca u zamenu za 240 palestinskih zatvorenika.

Makron je rekao da svi priznaju pravo Izraela da se brani, ali u okviru međunarodnog prava i poštovanja humanitarnog prava.

Prema njegovim rečima, ovo pravo na odbranu ni pod kojim okolnostima ne može biti pravo da se napada i civilno stanovništvo.

- Kada imamo bezbednosni pristup gde politički očaj podstiče svu ovu ogorčenost, mi ne gradimo sopstvenu bezbednost na duži rok - upozorio je Makron, zalažući se za "legitimno pravo palestinskog naroda da ima državu".
 

Ostavite komentar