Vesti > Svet

Treća RAZMENA TALACA: Egipat dobio SPISKOVE Izraelaca i Palestinaca koji bi trebalo da budu OSLOBOĐENI

U ovo krugu trebalo bi da bude oslobođeno 13 Izraelaca i 39 Palestinaca

Izvor: K1info/Tanjug

26/11/2023 > 16:01

podeli vest:

Treća RAZMENA TALACA: Egipat dobio SPISKOVE Izraelaca i Palestinaca koji bi trebalo da budu OSLOBOĐENI
Foto: Tanjug/The Israeli Army via AP


Egipat je dobio spiskove sa imenima 13 Izraelaca i 39 Palestinaca koji bi trebalo danas da budu oslobođeni, što je treća razmena zarobljenih tokom četvorodnevnog sporazuma o primirju postignutog uz posredovanje Egipta i Katara.

- Primirje se odvija bez blokada puteva - naveo je u saopštenju šef egipatske Državne informativne službe (SIS) Dia Rašvan u saopštenju i dodao da je danas 120 kamiona sa humanitarnom pomoći prešlo iz Egipta u Gazu, uključujući dva kamiona sa gorivom i dva sa plinom za kuvanje, preneo je Rojters.

Istovremeno, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je da postoji "razlog da se veruje" da će danas jedan američki talac biti oslobođen iz zatočeništva u Gazi.

- Imamo razlog da verujemo da će jedan od Amerikanaca biti pušten danas - rekao je Saliven za En-Bi-Si.

Saliven je odbio da navede identitet taoca koji bi mogao da bude pušten. Na pitanje da li je reč o četvorogodišnjoj devojčici čiji su roditelji poginuli, on je kazao da pretpostavljaju ko bi mogao biti pušten danas, ali da nije u poziciji da to potvrdi.

Izrael očekuje potencijalno oslobađanje još izvesnog broja talaca iz Pojasa Gaze danas, pored 13 Izraelaca koje je dogovorio sa Hamasom, preneo je "Tajms of Izrael".

U toku su pregovori o oslobađanju najmanje jednog dvojnog rusko-izraelskog državljanina, što je Hamas najavio kao gest prema predsedniku Rusije Vladimiru Putinu. Izraelski zvaničnici su upozorili da ništa u vezi sa sporazumom o taocima nije konačno dok se oslobađanje ne izvrši.

Ostavite komentar