Vesti > Svet

MAKROE i MUŠTERIJE treba KAZNITI: Da li će NEMAČKA da ZABRANI PROSTITUCIJU?

Prema Zakonu o zaštiti prostitutki, seksualne radnice od 2017. godine moraju biti registrovane

Izvor: K1info/index.hr

20/11/2023 > 22:40

podeli vest:

MAKROE i MUŠTERIJE treba KAZNITI: Da li će NEMAČKA da ZABRANI PROSTITUCIJU?
Foto: Freepik.com


Kako navode statističari, krajem 2023. godine, vlasti su evidentirale 28.280 prostitutki, 19 odsto više nego godinu dana ranije. Razlog tome je potpuno ukidanje mera protiv koronavirusa u aprilu 2022. godine.

Krajem 2019. godine, poslednje pred pandemiju, u Nemačkoj je bilo 40.370 prostitutki.

Prema Zakonu o zaštiti prostitutki, seksualne radnice od 2017. godine moraju biti registrovane. Prostitucija je u Nemačkoj od ranije legalizovana.

Nemački kancelar Olaf Šolc izgleda da je otvoren za moguću zabranu prodaje seksualnih usluga u Nemačkoj. Ovaj zahtev su vladi u Bundestagu uputile opozicione demohrišćanske stranke CDU/CSU. Rekao je da bi želeo da vidi dalja zakonska ograničenja za seksualni rad u Nemačkoj, dodajući da prodaja seksualnih usluga "nije prihvatljiva" i da ne bi trebalo da bude nešto "normalno", prenosi DV.

- Mislim da nije prihvatljivo da muškarci kupuju žene - rekao je Šolc u nemačkom parlamentu Bundestaga i dodao:

- To je nešto što me je moralno uvek mučilo. Verujem da treba da pogledamo zakon i da vidimo kako se on najbolje može suzbiti.

Foto: Tanjug/AP Photo/Bernd von Jutrczenka/dpa

Olaf Šolc

Demohrišćani iz partija CDU/CSU, najveće opozicione poslaničke grupe u Bundestagu, podneli su zahtev za zabranu kupovine seksualnih usluga po tzv. na "nordijski model".

Prema ovom predlogu, makroe i mušterije treba kazniti, a javne kuće zabraniti. Istovremeno, prostitutke bi morale da se zaštite, kako bi im omogućile da lakše izađu iz tog miljea.

Demohrišćani su pozvali na slične propise u Švedskoj, Norveškoj, Islandu, Kanadi, Francuskoj, Irskoj i Izraelu.

Nemačka kao centar seksualne eksploatacije?

- Nažalost, Nemačka se pretvorila u centar seksualne eksploatacije i zlostavljanja - rekla je potpredsednica poslaničkog kluba CDU/CSU Dorote Bar, odgovorna za porodicu i kulturu.

Ona je istakla da se 25.000 žena u Nemačkoj bavi prostitucijom i želela da čuje od nemačke kancelarke da li će podržati predlog demohrišćana da se zabrani prodaja seksualnih usluga.

Ostavite komentar